Dak van De Geusselt als zonnecentrale voor Stralend MVV

Print
Dak van De Geusselt als zonnecentrale voor Stralend MVV

Henny Pelsers (NaGa Solar, links) en Paul Penders (MVV) tonen het eerste zonnepaneel. Afbeelding: MVV Maastricht

Maastrichtenaren die wonen in de wijken rond stadion De Geusselt in huizen waarvan het dak niet geschikt is voor zonnepanelen, kunnen toch samen putten uit de opbrengst die zonne-energie biedt. MVV verhuurt het dak van het stadion aan coöperatie Stralend MVV die er vanaf begin volgend jaar zonnepanelen op legt.

De coöperatie Stralend MVV wil in totaal 870 zonnepanelen leggen op twee daken boven de tribunes van De Geusselt. Bewoners uit omliggende wijken kunnen lid worden van de coöperatie door 295 euro in te leggen per paneel.

De deelnemer wordt geen eigenaar van het zonnepaneel op het Geusseltdak, maar ontvangt korting/kwijtschelding van de energiebelasting op de eigen privé energierekening voor het aantal Kilowatt-uren dat met het ene paneel of met meerdere panelen op het Geusseltdak is opgewekt.

Verlaagd Tarief
Het initiatief van Stralend MVV haakt aan bij de wettelijke regeling Verlaagd Tarief. Die is gericht op mensen met een huis dat niet geschikt is voor zonnepanelen. Bert Dierick van Stralend MVV: "Via panelen op het dak van De Geusselt kunnen ze samen toch verduurzamen en voordeel behalen." 

Beter op dak dan op bank
In de regeling is de duur van de korting op energiebelasting vastgelegd op 15 jaar. Dierick: "In die tijd ontvangt een gemiddeld huishouden circa 450 euro terug per paneel. Dan heb je zo'n 150 euro verdiend op je inleg." Hij beaamt dat het geen vetpot is. 'Vanwege de huidige rentestand kun je je geld echter beter op het dak leggen dan op de bank."

De regeling is gebonden aan postcodegebieden die rond het Geusselt-stadion liggen. Voornamelijk mensen uit wijken als Wittevrouwenveld, Scharn, Sint Maartenspoort en Amby kunnen lid worden van de coöperatie.

Voordat het project van start kon gaan is één van de tribunes met een bijdrage van de gemeente Maastricht verstevigd om de zonnepanelen te kunnen dragen.  

De coöperatie is een intitiatief van MVV en ontwikkelaar NaGa Solar. 

Meer informatie: www.stralendmvv.nl

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →