Patholoog bekeek lichaam Ivana Smit niet direct

Print
Patholoog bekeek lichaam Ivana Smit niet direct

Afbeelding: Facebook

De patholoog die oordeelde dat het Nederlandse model Ivana Smit afgelopen december in Maleisië was overleden na een val van grote hoogte, heeft het lichaam van de jonge vrouw niet op de dag zelf en niet op locatie onderzocht. Ze baseerde haar conclusie over de doodsoorzaak van Smit op basis van foto's van de politie en ervaring.

Dat bleek woensdag tijdens het verhoor in de Maleisische rechtbank, waar de omstandigheden rond de dood van de jonge vrouw worden onderzocht, liet advocaat Sébas Diekstra weten.

Amerikanen
Smit overleed na een val van een balkon van de twintigste etage van een flat in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Ze was daar op bezoek bij een Amerikaans echtpaar. Een andere patholoog had tijdens een eerder verhoor haar verklaring al ingetrokken. Zij had eerder gezegd dat Smit na haar val nog enkele minuten had geleefd. Nu is haar supervisor verhoord.

De supervisor was wel bij de sectie aanwezig. Volgens Diekstra was haar rol onduidelijk. Volgens de supervisor is al het letsel op het lichaam van Smit te verklaren door de val. De Nederlandse patholoog Frank van de Goot betwistte dat eerder, volgens hem was Smit mogelijk al overleden voor ze naar beneden viel.

Niet opdagen
De verhoren in de Maleisische rechtbank duren al sinds de zomer. Het Amerikaanse echtpaar bij wie Smit de fatale avond en nacht was, zou ook verhoord worden, maar zij kwamen niet opdagen.

Waarschijnlijk is vrijdag het laatste verhoor. Het is nog niet duidelijk wanneer er een uitspraak komt.

De familie van de achttienjarige vrouw was in het begin aanwezig bij de zittingen. Momenteel volgen ze de zaak via een livestream, aldus hun raadsman Diekstra.