Post met explosieven Clintons en Obama's onderschept

Print
Post met explosieven Clintons en Obama's onderschept

Oud-president Barack Obama en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton Afbeelding: AFP

De FBI heeft explosieve pakketjes onderschept die naar de Amerikaanse ex-president Barack Obama en Bill en Hillary Clinton waren gestuurd.

Eerder werd gemeld dat er ook een verdacht pakket was onderschept dat naar het Witte Huis in Washington was gestuurd. Dit bleek niet te kloppen. Dat heeft een bron in of rond het Witte Huis tegen persbureau Reuters gezegd.

Ook het pand waar nieuwszender CNN is gevestigd werd ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. Op beelden is te zien hoe de live-uitzending van CNN over de bompaketten wordt verstoord door een alarm. De uitzending ging provisorisch wel door.

Twee presentatoren bleven in beeld en deden op straat verslag met behulp van een mobiele telefoon. De straat bij het gebouw was afgezet met lint.

Het was niet meteen duidelijk of het pakketje in de postkamer van CNN leek op de andere verdachte paketten.

Trump
President Donald Trump is op de hoogte gesteld. Het Witte Huis neemt de situatie "zeer serieus", aldus een functionaris. De acties zijn "verachtelijk" en de verantwoordelijken zullen ervoor boeten, aldus het Witte Huis.

Post
Bij de woning van voormalig presidentskandidate Hillary en oud-president Bill Clinton in Chappaqua in de staat New York werd woensdag een explosief tussen de post gevonden, meldde The New York Times. Even later werd in Washington een ook verdacht pakketje onderschept dat naar de Amerikaanse ex-president Barack Obama was gestuurd.

Volgens een overheidsfunctionaris was het explosief voor de Clintons van dezelfde soort dat eerder is gevonden bij het huis van miljardair George Soros in Bedford. Dat pakketje bevatte een explosief poeder, volgens een justitiële bron.

Bom
Volgens de krant vond een medewerker van Soros een pakketje in de brievenbus. Toen hij het openmaakte, zag hij iets wat op een bom leek. Vervolgens bracht hij het pakje naar bebost gebied in de buurt en belde de politie. Soros was zelf niet thuis.

De verdachte pakketjes naar Obama, de Clintons en het Witte Huis werden tijdens routinecontroles door de FBI onmiddellijk geïdentificeerd als potentiële explosieven. De Clintons en Obama hebben de pakketjes niet ontvangen en ze waren ook niet aanwezig om ze te ontvangen, aldus de FBI.

Het is niet duidelijk of de incidenten met elkaar verband houden.