Nieuwe stakingen op komst bij VDL Nedcar

Print
Nieuwe stakingen op komst bij VDL Nedcar

Afbeelding: ANP/Niels Wenstedt

De vakbonden bereiden nieuwe stakingen voor in de metaalsector. Voor de duur van minimaal 48 uur, als het aan FNV Metaal-bestuurder Hans Wijers ligt. "En we slaan VDL Nedcar niet over."

Er gaat weer gestaakt worden in november voor een betere cao in de sector metalelektro. Vertegenwoordigers van werknemers van zo’n 150 tot 200 metaalbedrijven in Limburg en Brabant hebben daar woensdag een plan voor opgesteld.

De stakingen worden niet meer ruim van tevoren aangekondigd, maar komen min of meer als een verrassing, verklapt Hans Wijers (FNV Metaal) de vorige week al in Brabant beproefde strategie. Bovendien volgen de acties elkaar korter op, zo zegt hij.

Brandbrieven
De oproep van de VDL Nedcardirectie in twee brandbrieven om de autofabriek van verdere stakingen te verschonen, is in het verleden al door de vakverenigingen categorisch afgewezen. En zal ook in november geen gehoor vinden. Ondanks alle gevoeligheden rondom het thema. "We slaan Nedcar niet over", aldus Wijers.

Nedcardirecteur Paul van Vuuren merkte onlangs op dat BMW zich zorgen maakt over het arbeidsklimaat in Nederland. Hij vernam in een directorsmeeting in München dat BMW ongerust is over leverbetrouwbaarheid en daarmee de flexibiliteit van VDL Nedcar.

Toewijzing
"Komen er nog meer stakingen? En wanneer? Bij de toewijzing van aantallen auto’s kijkt BMW naar al zijn fabrieken. Kunnen wij niet leveren, kan men niet op ons rekenen, dan heeft dat consequenties. In gesprekken heeft BMW aangegeven productieachterstanden onacceptabel te vinden."

De vrees van Van Vuuren voor het verlies van (aanzienlijk) meer werkgelegenheid, heeft de werkvloer in Born verdeeld in twee kampen. De actiebereidheid bleek begin september iets gedaald. "Maar dat kan ook aan het aanbod van de werkgevers de avond ervoor, de afstand naar Sittard of het weer die dag hebben gelegen", meent Wijers.

Estafettemodel
Met flyer-, poort- en lunchacties denkt hij meer werknemers te enthousiasmeren voor het stakingsmiddel. "We hopen op meer stakers, bij trouwens meer bedrijven. We blijven het estafettemodel trouw. Alleen worden de acties wat onvoorspelbaarder en volgen ze elkaar sneller op."

VDL Nedcar maakte onlangs een ‘geplande’ personeelsreductie bekend van 1000 medewerkers. Volgens Wijers heeft dat geen invloed op het sentiment in Born. "De mensen van Nedcar die ik sprak, zijn onverminderd strijdlustig. Het gaat tenslotte om een goede cao."

Extra pijn
Met onaangekondigde stakingen vorige week, probeerden de bonden bijvoorbeeld DAF extra pijn te doen. De voorraadvorming werd verstoord om ‘beweging’ in de cao-onderhandelingen te krijgen. Van enige toenadering lijkt echter nog geen sprake. De cao metalelektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal.