Vliegenoverlast: nieuwe plek en strengere aanpak recyclingbedrijf

Print
Vliegenoverlast: nieuwe plek en strengere aanpak recyclingbedrijf

Afbeelding: iStock

Brunssum - Plasticverwerker TpD moet binnen enkele jaren verhuizen naar de Waubacherweg, waar al een afvalbedrijf zit. In de tussentijd wil Brunssum het bedrijf strenger aanpakken. Dat zei burgemeester Gerd Leers in de gemeenteraad.

Enkele tientallen omwonenden zaten tijdens de raadsvergadering op de tribune. Hoewel het onderwerp niet op de agenda stond mochten ze van Leers toch hun zegje doen.

Piet Drenth zei namens de bewoners dat ze het gevoel hebben aan het lijntje te worden gehouden. Bij een bezoek aan TpD en tijdens de daarop volgende raadsconferentie zijn maatregelen beloofd om de vliegenoverlast in de buurt aan te pakken. Daarna hebben bewoners niets meer gehoord. Ook bedrijven in het Schutterspark hebben volgens Drenth veel last van vliegen.

Onderzoek
Leers beloofde dat bewoners binnen enkele weken een informatiebrief krijgen over de maatregelen die de gemeente neemt. Volgens hem staat vast dat TpD een van de belangrijkste veroorzakers is van de vliegenoverlast. Het bedrijf stelt dat het daar ten onrechte als enige de schuld krijgt. Uit onderzoek bleek dat er meerdere veroorzakers zijn.

Om aan te tonen dat TpD voor een groot deel debet is aan de insectenplaag laten gemeente en provincie extra onderzoek doen. Maar voor Brunssum is nu al duidelijk dat het bedrijf niet op de goede plek zit en dus moet verhuizen. Op de nieuwe plek zou TpD ondergebracht moeten worden in een gebouw dat aan alle eisen voldoet. De opslag moet gekoeld, overdekt en potdicht zijn. Daarnaast is volgens Leers onduidelijk of plastic nu schoon wordt aangeleverd, zoals eind vorig jaar is afgesproken. Zo nodig wil de gemeente dat (laten) afdwingen.

Verouderd
Brunssum wil TpD houden aan de ‘zorgplicht’. Het bedrijf moet overlast voor de omgeving voorkomen. Met dat argument zou het bedrijf elke keer dat deuren openstaan een dwangsom van 500 tot 1000 euro kunnen krijgen. Omwonenden wijzen erop dat het gebouw verouderd is: niet alleen staan deuren vaak open, ook zitten er gaten in het dak waardoor vliegen in en uit het gebouw kunnen. Volgens Leers werd tot voor kort ook afvalwater geloosd, wat vaker voor stank zorgde.

De aanpak is lastig omdat de provincie verantwoordelijk is voor de handhaving van de vergunning van TpD. Eerder deze week zei PvdA-deputé Eric Geurts dat hij de gemeente Brunssum steunt en het bedrijf strengere voorwaarden en handhaving wil opleggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →