‘Vertraging geitenstal Belfeld houdt risico’s in stand’

Print
‘Vertraging geitenstal Belfeld houdt risico’s in stand’

Afbeelding: iStock

Belfeld / Geloo -

De uitbreiding van de geitenhouderij in Belfeld zorgt voor minder risico’s voor de gezondheid. Dat stelt eigenaar Sander Smits. Hij reageert op de politiek die zich zorgen maakt om de volksgezondheid en wil dat Venlo nog geen medewerking verleent.

Door diverse aanpassingen binnen zijn geitenhouderij in Belfeld gaan de gezondheidsrisico’s voor de omgeving flink omlaag. Dat zegt eigenaar Sander Smits. Zo daalt de uitstoot van fijnstof en ammoniak door de plaatsing van een mechanisch ventilatiesysteem.

De kans op ziektes wordt tot het laagst mogelijke niveau gereduceerd omdat het bedrijf geen dieren van buitenaf meer laat aanvoeren. Het dierenwelzijn gaat erop vooruit door een beter stalklimaat. En de bedrijfsgebouwen komen er beter uit te zien.

Toekomst
De dertigjarige Smits, de zesde generatie van het honderdvijftig jaar bestaande familiebedrijf, nam het roer recent over en wil de geitenhouderij naar eigen zeggen klaarmaken voor de toekomst. Op 30 juni 2015 diende hij zijn plannen in bij de gemeente Venlo.

De uitbreiding met 983 geiten naar een kleine 6000 dieren maakt de financiële investering mede mogelijk. Alle benodigde onderzoeken zijn gedaan en de uitbreiding voldoet volgens de gemeente Venlo aan alle wettelijke eisen. De gemeente is dan ook van plan binnenkort een vergunning te verlenen.

Weerstand
Bijna de voltallige Venlose gemeenteraad is van plan het college van B en W woensdag op te roepen vooralsnog niet mee te werken. De partijen willen dat het gemeentebestuur wacht op aanvullend onderzoek over het effect van geitenhouderijen op de volksgezondheid. Alleen de PvdA schaart zich daar niet achter. Fractievoorzitter Hay Janssen vindt dat het nemen van een beslissing een taak is van het college.

Omdat hij niet bij de discussie over zijn geitenhouderij werd betrokken, voelde Smits zich genoodzaakt zijn kant van het verhaal te laten horen. "De Dorpsraad Belfeld (die handtekeningen inzamelt tegen het plan, red.) en de politiek hebben tot nu toe geen contact met me opgenomen en niet inhoudelijk met mij gesproken." Smits schreef de politiek daarom een brief over zijn plannen.

Uitbreiding
Eventuele vertraging betekent volgens Smits vooral dat de situatie in de omgeving en op zijn bedrijf nog niet beter wordt. Hij plaatst een kanttekening bij de stelling van de politiek dat uit onderzoek is gebleken dat de kans op longaandoeningen in de omgeving van een geitenhouderij groter is.

"Dat is alleen gebleken in gebieden waar minstens vijftien veehouderijen binnen een straal van een kilometer liggen. De hele gemeente Venlo heeft er maar zo’n zestien." Zorgen om een nieuwe uitbraak van Q-koorts zijn volgens Smits onnodig. Hij wijst erop dat alle dieren daar jaarlijks tegen gevaccineerd worden en het bedrijf sinds 2011 Q-koortsvrij is.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →