Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

VIDEO: Nero terug 'dankzij weldoener'

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Nieuw-Bergen - Eind goed al goed. Dankzij een anonieme weldoener is de schuld van Harry van der Schoot uit Nieuw Bergen voldaan en kreeg hij woensdag zijn hond Nero terug. Die was drie weken geleden in beslag genomen door een deurwaarder.

De deurwaarder was onverbiddelijk bij zijn bezoek aan Harry van der Schoot (56) in Nieuw Bergen. Van der Schoot heeft schulden en moet die betalen. Dat heeft de rechter zo bepaald. Op zoek naar waardevolle spullen in zijn woning, viel het oog op een grasmaaier en een kettingzaag. En op Nero. De Duitse dog is ook een vermogensbestanddeel en kan dus in beslag worden genomen.

Aldus geschiedde, drie weken geleden. Van der Schoot zat in zak en as. "Voor mij is Nero wel tien miljoen euro waard, als ik het geld zou hebben. Maar voor anderen niet. Hoogstens honderd euro." Nero is een gecastreerde reu, die dus niet voor nakomelingen kan zorgen. Voorts is hij al zes jaar oud. "Gemiddeld wordt een Duitse dog acht jaar oud, dus veel is die niet meer waard."

Druk


Een andere hond in de woning, "een kruising tussen een dalmatiër en nog iets", wilde de deurwaarder ook meenemen. De inwonende dochter van Van der Schoot kon echter aantonen dat de hond haar bezit was.

Van der Schoot vermoedt dat het de deurwaarder niet te doen is om de geldelijke waarde van Nero. Die wil druk uitoefenen op het baasje, zodat die eerder geneigd is zijn schulden te betalen. De schulden zijn opgelopen tot zesduizend euro, vertelt Van der Schoot openhartig. "Maar dat bedrag kan ik niet betalen."

Ophef
Met de schuldeiser werd een schikking getroffen, zodat hij nog ‘maar’ drieduizend euro hoeft te betalen. Afgesproken was dat hij een aanbetaling zou doen van 500 euro en de rest in 25 maandelijkse termijnen van 100 euro. "Maar ik zou de hond pas terugkrijgen als ik de laatste termijn heb betaald. De kans is groot dat de hond dan al dood is."

Hij betaalde desalniettemin de eerste 500 euro, maar besloot tevens zijn verhaal in de openbaarheid te brengen. Het alternatief was een kort geding aanspannen. Hij vond het risico te groot dat hij de procedure wint, maar dat Nero in de tussentijd al verkocht is. Zijn verhaal kreeg landelijk aandacht en veroorzaakte ophef op sociale media.

Telefoontje
Woensdagochtend, terwijl Van der Schoot zijn ronde deed als vuilnisman, kreeg hij een telefoontje. De deurwaarder vertelde hem dat hij Nero mag ophalen. Een onbekende weldoener zou de rest van zijn schuld, 2.500 euro, voor zijn rekening hebben genomen. Van der Schoot plaatst vraagtekens bij die verklaring. Hij denkt dat de deurwaarder als gevolg van de negatieve publiciteit eieren voor zijn geld heeft gekozen.

Deurwaarder Harrie van de Pas uit Weert bevestigt dat de schuld is voldaan door een weldoener. Vanwege privacyregels wil hij verder geen mededelingen doen. Hij bezweert dat het bedrijf zich aan de regels heeft gehouden. "Alle beslagen hebben tot doel betaling af te dwingen. Als de wanbetaler het oneens is met de gang van zaken, kan hij naar de executierechter. Daar heeft meneer niet voor gekozen. Hij heeft de media gezocht. Dat heeft ook tot een oplossing geleid. Iedereen blij, ook mijn cliënt. Zaak opgelost."