‘Bibliotheken Venray en Horst kunnen niet zonder extra geld’

© iStock

BiblioNu, de organisatie die het bibliotheekwerk voor de gemeenten Horst aan de Maas en Venray verzorgt, zit financieel in zwaar weer.

Angela Janssens

De organisatie heeft 2017 afgesloten met een verlies van ruim 90.000 euro en ook in 2018 worden er rode cijfers geschreven. Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks van BiblioNu kan zonder extra geld in 2019 niet meer aan zijn betalingsverplichtingen voldoen zonder fors in de organisatie te snijden, zegt hij.

"Als ik in 2019 enkele tonnen moet bezuinigen, zal dat tot in de vezels van de Horster en Venrayse samenleving merkbaar zijn, want er moet iets gebeuren."

VerhuizingBiblioNu heeft daarom bij de gemeente Horst aan de Maas een subsidie van 724.200 euro aangevraagd voor 2019. Dat is 193.055 euro meer dan de 531.145 euro die Horst dit jaar aan de bieb spendeert. Ook bij de gemeente Venray ligt een aanvraag voor 2019 die 148.600 euro hoger is dan in 2018.

Maar beide gemeentebesturen zijn niet van zins om de kas van BiblioNu volgend jaar extra te spekken. Hendriks: "Ik begrijp de overwegingen van Venray en Horst aan de Maas aan de ene kant best. In beide gemeenten zitten we middenin een verhuizing van de bibliotheek en in beide gevallen wordt nagedacht over welke taken de nieuwe bieb moet krijgen."

OverlevenVoordat de raden van beide gemeenten een definitief besluit nemen over de extra subsidies voor 2019, wil Hendriks benadrukken dat zijn organisatie het komende jaar wel moet zien te overleven. En als er geen geld bijkomt, zijn de boekencollectie en het personeel de enige knoppen waar Hendriks aan kan draaien, zegt hij.

"De gemeenteraden moeten zich afvragen of het fundament van hun bibliotheken nog wel sterk genoeg is voor al die mooie, nieuwe toekomstplannen, als we in 2019 fors moeten bezuinigen op de bestaande organisatie. Want als er geen extra geld komt, moet ik mogelijk 40 tot 50 procent van ons personeel – 15 fulltime banen, verdeeld over 27 parttime medewerkers – laten gaan." De gemeenteraden moeten niet alleen naar de financiële waarde van een bibliotheek kijken, maar ook naar de maatschappelijke functie van deze openbare voorziening die voor iedereen vrij toegankelijk is.