Oud-topman SGL in hoger beroep in fraudezaak zorggeld

Print
Oud-topman SGL in hoger beroep in fraudezaak zorggeld

In 2012 viel de FIOD binnen bij Guus de J. Afbeelding: Archief De Limburger

Sittard - Oud-topman Guus de J. van de Limburgse gehandicapteninstelling SGL heeft hoger beroep aangetekend tegen zijn veroordeling tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar.

Lees ook: Oud-topman SGL moet 315.000 euro terugbetalen

Ook zijn vriendin Desiree T. vecht de haar door de rechtbank Limburg opgelegde gevangenisstraf van acht maanden aan bij het gerechtshof in Den Bosch.

Verduistering
De rechtbank achtte hen beiden schuldig aan verduistering van zorggeld. In het geval van De J. ging het daarbij om een bedrag van 1,2 miljoen, bij T. om 435.000 euro.

Het Openbaar Ministerie was tevreden met de vonnissen, maar nu de verdachten in beroep zijn gegaan heeft het OM dat voorbeeld volgens een woordvoerster gevolgd. Tegen De J. was 3,5 jaar cel geëist, tegen zijn vriendin 1 jaar.

Het paar heeft ook beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank dat zij een deel van hun wederrechtelijk verkregen voordeel aan de Staat moeten terugbetalen. Dat geld ging hoofdzakelijk op aan een ‘luxe, excessieve levensstijl’, constateerde de rechtbank. De J. wordt 315.000 euro ontnomen, T. 56.000 euro.

Beslag gelegd
Er is eerder al beslag gelegd op 321.000 euro aan goederen, maar ook op bankrekeningen en levensverzekeringen van De J.

SGL zelf gaat ook beslag leggen op vermogen van Guus de J., kondigt de huidige topman Leon Poels aan. De basis hiervoor is een vonnis van het gerechtshof. Dat bepaalde in augustus dat De J. SGL 280.000 euro moet betalen vanwege onnodige en volgens SGL ongeoorloofde uitgaven en onderzoekskosten daarnaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →