Onderzoek: Limburgs clubhuis voor veteranen

Print
Onderzoek: Limburgs clubhuis voor veteranen

Afbeelding: De Limburger

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert - Een centrale plek in Limburg voor veteranen. Daar wil Echt-Susteren zich voor inzetten. Nu moeten oudgedienden nog te ver reizen om bij elkaar te komen.

De gemeente Echt-Susteren gaat onderzoeken of er behoefte is aan een ‘clubhuis’ voor oudgedienden. In zo’n ontmoetingscentrum kunnen oorlogsveteranen en hun gezinnen samenkomen in Midden-Limburg.

Het is een van de speerpunten van de coalitie voor volgend jaar, zo valt te lezen in de programmabegroting. Het idee komt uit de koker van de PvdA, die inspiratie opdeed in Zuid-Limburg. Vooral in dat deel van de provincie kunnen veteranen elkaar treffen. Volgens het Veteraneninstituut zijn er in Limburg in totaal vier ontmoetingsplekken: in Heerlen, Kerkrade, Simpelveld en Nuth.

Zo zit in Hoensbroek het bekende inloophuis ’t Eldershoes. Volgens de Heerlense veteraan Jos Dekker (75), die in 1998 werd uitgezonden naar Joegoslavië, is een dergelijke plek van grote waarde. Hij komt er drie keer per week, alle dagen dat het centrum open is. "Hier heb je aan een half woord genoeg. Je hebt allemaal het nodige meegemaakt. Per dag komen hier zo’n tien man. Ook van buiten de gemeente. We drinken koffie of thee, praten met elkaar en eten soms samen.” Dekker is zogeheten ‘coördinator nuldelijnszorg’ en helpt zodoende bij de veteranenzorg.

Centraal
Volgens PvdA-fractieleider Stef van Ool moeten veel veteranen in Midden-Limburg nu vaak ver reizen voor een dergelijke ontmoetingsplek. Het centraal gelegen Echt-Susteren zou zodoende een rol kunnen spelen voor de oudgedienden in de rest van de provincie.

Hoe de plannen eruit gaan zien is nog onduidelijk. Eerst zal, nu het prominent in de programmabegroting staat, onderzoek gedaan worden naar de behoefte aan een veteranenclubhuis. Dat onderzoek begint volgend jaar. "Tijdens de coalitieonderhandelingen bleek dat de partijen positief zijn over het idee. Nu moeten we kijken of de veteranen dat ook zijn”, aldus Van Ool.

Huiskamers
Wel denkt Van Ool alvast na over de invulling. Volgens hem zouden de gemeentelijke huiskamers, die nu dienen als ontmoetingsplek voor ouderen, als potentiële locatie kunnen dienen. "Die zijn namelijk niet de hele week bezet.”

Echt-Susteren telt op dit moment 138 oorlogsveteranen, laat de gemeente weten.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →