Gasstation weg uit Broekhem

Print
Gasstation weg uit Broekhem

Het huidige gasverdeelstation in Broekhem Noord wordt omringd door woningen en achtertuinen. Afbeelding: johannes timmermans

Valkenburg / Walem - Het gasverdeel-station van Valkenburg en omgeving moet weg. In de loop der jaren is de woonwijk Broekhem Noord eromheen gegroeid. En gas zo dicht bij woningen, dat is geen wenselijke situatie.

Het verdeelstation dat heel Valkenburg en omgeving voorziet van gas, moet weg van zijn huidige plek.

Toen het verdeelstation zo’n vijftig jaar geleden werd gebouwd, lag het veilig aan de rand van het Geulstadje, vlak bij de bossen. Maar in de loop der jaren is er een hele woonwijk omheen gegroeid: Broekhem Noord.

Niet direct zichtbaar
Voor de buitenwacht is het station van gasleverancier Enexis niet direct zichtbaar. Het ligt pal achter een aantal woningen en hun bijbehorende tuinen, het middelpunt van een huizenblok dat als een klein eilandje ligt ingeklemd tussen de Napoleonstraat, de Kloosterweg, de Willem-Alexanderstraat en een deel van de Hortensiastraat.

Direct gevaar is er volgens verantwoordelijk wethouder Carlo Vankan niet. Alles in en rond het verdeelstation is prima in orde. Maar een wenselijke situatie is het zeker niet. Gasverdeelstations horen in een woningvrije zone thuis.

Het gasverdeelstation gaat dan ook verdwijnen. Maar om niet heel Valkenburg en omgeving zonder gas te laten zitten, wordt eerst een nieuw stationnetje gebouwd voordat het oude wordt afgebroken.

Natuurgebied
Het komt een klein stukje verderop, aan de Dorbeekweg, in de richting van het nog te ontwikkelen hotel- en recreatiegebied Ignatiusvallei. Een natuurgebied inderdaad. En dat stelt de gemeente Valkenburg aan de Geul voor de taak het nieuwe verdeelstation zo fraai mogelijk in te passen.

Het station zal worden ‘gecamoufleerd’ met de gevel van een soort stal met poort. Aan de achterkant komt het tegen de bosrand aan te liggen. Aan de andere zijden wordt divers, stevig groen aangeplant zodat over een tijdje het hele station zal zijn omgeven door bomen.

Er komt een stuk nieuw aan te leggen weg naar het station. Die weg is op zijn beurt dan weer de aanzet voor de grotere weg met rotonde die in dit gebied gepland is in het kader van de ontwikkeling van Ignatiusvallei. Het wordt een doorsteek naar de Nieuweweg.

Deze constructie brengt een voor de gemeente financieel prettige bijkomstigheid met zich mee: Enexis betaalt voor zijn deel van de nieuwe weg en draagt zo een half miljoen bij aan Ignatiusvallei.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →