Mesttoerisme ligt gevoelig over de grens

Print
Mesttoerisme ligt gevoelig over de grens

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

In toenemende mate ageren Duitsers tegen de grote hoeveelheden vaak illegale mesttransporten die vanuit ons land richting deelstaten als Noordrijn-Westfalen gaan.

Bij een toenemend aantal Duitsers werken tankwagens met gele Nederlandse nummerborden als een rode lap op een stier. Ook bij steeds meer Duitse boeren aan de andere kant van grens met Limburg ligt het ‘mesttoerisme’ vanuit de veedichte gebieden in Zuid-Oost-Nederland steeds gevoeliger, weet Bernhard Rüb, woordvoerder van de Landwirtskammer, een agrarische organisatie in Noordrijn-Westfalen die ook belast is met controle op mesttransporten.

Gevoelig
De toegenomen gevoeligheid rond mesttoerisme vanuit Nederland heeft meerdere oorzaken. Het gesjoemel bij veel transporten met drijfmest van ons land naar onder meer Noordrijn-Westfalen is daar een van. De Landwirtschaftskammer deed onlangs in opdracht van de deelstaatregering onderzoek naar die mesttransporten. Bij een op de drie onderzochte transporten bleek er van alles mis te zijn.

Eindbestemmingen in Duitsland die in Nederland waren opgegeven bleken vaak niet te kloppen. Tientallen niet-bestaande adressen waren opgegeven, bleek uit de controle. Sommigen maakten het zo bont om adressen op te geven van overleden personen en van een ijssalon, niet echt een partij die veel met drijfmest kan doen.

Discussie
Het onderzoek leidde tot politieke discussie bij de oosterburen. De deelstaatregering in Düsseldorf moet de zaak verder uitzoeken en de controles verbeteren. Volgens sommige Duitse politici en bezorgde burgers is de controle van het mesttransport in Duitsland zo lek als een mandje.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderkent het probleem van het gesjoemel met mesttransporten richting oosterburen. In overleg met de controlerende instanties in Noordrijn-Westfalen probeert de NVWA het probleem op te lossen. Volgens de zegsman van de Landwirtschaftskammer zal dat niet eenvoudig zijn. Grote verschillen in de Nederlandse en Duitse wetgeving spelen daarbij volgens hem een rol. "Ik heb begrepen dat Nederland via een zender de mesttransporten mag volgen. De Duitse privacywet verbiedt dat."

Strengere regels
Dat onder meer bij Duitse boeren in de grensstreek het mesttoerisme de laatste tijd gevoeliger ligt heeft volgens Rüb ook te maken met het verhoogde nitraatgehalte in de bodem op meerdere plaatsen. De vrees bestaat dat Duitse boeren daardoor straks met veel strengere mestregels te maken krijgen.

Overigens kijkt volgens hem lang niet iedereen met argusogen naar de grote hoeveelheden mest die vanuit Nederland naar Duitsland gaan. Zo zijn er ook regio’s in Duitsland waar ze volgens hem de Nederlandse meststoffen goed kunnen gebruiken.

Mestfraude
Het thema mestfraude leidde afgelopen jaar al tot flinke beroering in Nederland. Minister Carola Schouten van Landbouw besloot daarop onder meer om extra mensen vrij te spelen voor controles in de risicogebied in de Peel en de Gelderse Vallei. In Duitsland sluiten ze niet uit dat die intensivering van de controles in Nederland een waterbedeffect kan hebben richting Duitsland.

De hoeveelheden mest die vanuit Nederland naar Duitsland worden getransporteerd zijn ook zonder die controles al jaren vrij groot. Zo ging er vorig jaar volgens gegevens van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland 1.271.019 ton mest naar de oosterburen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →