Te weinig beleid hittestress op Zuid-Limburgs platteland

Print
Te weinig beleid hittestress op Zuid-Limburgs platteland

Graften met struiken kunnen water langer vasthouden, dat is belangrijk bij extreme weersomstandigheden. Afbeelding: Johannes Timmermans

Hittestress is een sluipmoordenaar in de stad. Maar gemeenten houden er nauwelijks rekening mee. En graften moeten terugkeren op het Zuid-Limburgse platteland.

Dijkgraaf Patrick van der Broeck maakt zich ernstige zorgen over de klimaatverandering die volgens hem nu al voor extreme piekbuien en langdurige droogte zorgt. Dat zei de baas van Waterschap Limburg woensdag op het symposium Hitte zonder Stress.

De hevige buien van 2016 veroorzaakten voor 300 miljoen euro schade, aldus Van der Broeck. Winkeliers in Meerssen zagen jankend de modder door hun zaken stromen. Ook de langdurige droogte van deze zomer zal veel schade opleveren, weet Van der Broeck. Het moet een maand regenen om het watertekort van 30 emmers per vierkante meter op te heffen.

Sluipmoordenaar
De hitte in de afgelopen maanden was vooral voelbaar in de steden, waar wegen en gebouwen de hitte vasthouden, en waar weinig groen, water en wind is voor verkoeling. Steden veranderen zo in hitte-eilanden waar het 3 tot 8 graden heter is dan op het platteland.

Volgens spreker Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is hittestress een sluipmoordenaar en besteden zowel de bouwsector als gemeenten veel te weinig aandacht aan de effecten van klimaatverandering.

Slechts 5 procent van de gemeenten heeft beleid om hittestress tegen te gaan en slechts 20 procent van de gemeenten heeft budget gereserveerd voor ‘klimaatadaptie’, het aanpassen aan de klimaatverandering. Minder dan de helft van de gemeenten houdt er soms rekening mee bij aanbestedingen, en een kwart van de gemeenten doet dat nooit. Dat is kwalijk vindt Verhagen: "De bouw heeft allerlei mogelijkheden om hittestress en wateroverlast tegen te gaan. Maar als bij aanbestedingen alleen maar op de laagste prijs wordt gemikt, krijgen groene innovaties geen kans.”

Graften
Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap, hield een vurig pleidooi voor de terugkeer van graften. Dat zijn terrassen op hellingen, die zijn begroeid met struiken en hagen. Die graften kunnen lang water vasthouden en erosie voorkomen. Vroeger had Limburg 200 kilometer graften. René van Drunen, van de coöperatie Agrobosbouw pleitte voor de klimaatgraft, een moderne versie van de oude graft.

De bedrijven Rain(a)Way uit Eindhoven en Groen2 uit Reuver wonnen de publieksprijs en de juryprijs voor hun innovaties.

Rain(a)Way maakt een fundering waarmee piekbuien opgeslagen en gezuiverd kunnen worden. En Groen2 uit Reuver ontwikkelde een groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →