Twijfels over vuurwerkvrije zones in Weert

Print
Twijfels over vuurwerkvrije zones in Weert

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Het voorstel om in Weert op vrijwillige basis vuurwerkvrije zones aan te wijzen, lijkt te gaan sneuvelen. Weert Lokaal is tegen, de rest twijfelt vooral.

Met name het ontbreken van handhaving zorgt voor twijfel bij de raadsfracties over het initiatiefvoorstel van Jeroen Goubet. De grootste partij Weert Lokaal is om die reden ronduit tegen, zeker als wethouder Martijn van den Heuvel laat weten dat de politie niet handhavend kan optreden in de vuurwerkvrije zones. Van den Heuvel: "Maar we vinden het als college een charmant voorstel en ook politie en brandweer zijn akkoord."

Buurtbewoners
De VVD heeft wel interesse in het experiment dat de fractie Goubet-Duijsters (voorheen SP) voorstelt, maar D66 is niet overtuigd. "Krijg je zo niet nog meer vuurwerk door ruziënde buurtbewoners", vroeg Marie-Michèle Stokbroeks zich dinsdagavond in de commissievergadering af.

Het initiatiefvoorstel is door Goubet afgekeken van Den Haag, waar door het experiment tijdens de laatste jaarwisseling op zeventien van de achttien voorgedragen plekken minder tot geen vuurwerk is afgestoken. Bewoners kunnen op eigen initiatief draagvlak vinden door bijvoorbeeld handtekeningen te verzamelen voor een vuurwerkvrije zone. De gemeente plaatst hier vervolgens borden om de zone aan te geven. Goubet hoopt met de vrijwillige instelling van vuurwerkvrije zones te bereiken dat de schade door vuurwerk voor Weert afneemt. Die bedroeg tijdens de laatste jaarwisseling 6500 euro. "En als geen enkele wijk of straat zich voor zo’n initiatief meldt, weten we dat ook", stelt Goubet. "Maar dan hebben we het in elk geval geprobeerd."

Behandeling
Het voorstel wordt op 14 november behandeld in de gemeenteraadsvergadering, dan zal blijken of het voorstel definitief sneuvelt of juist wordt omarmd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →