'Patiëntgegevens kinderen VieCuri vielen uit zak zorgverlener'

Print
'Patiëntgegevens kinderen VieCuri vielen uit zak zorgverlener'

Het Viecuri-ziekenhuis in Venlo. Afbeelding: De Limburger/Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld - Volgens medisch centrum VieCuri in Venlo zijn de patiëntgegevens van 22 kinderen tijdens een pauze uit de zak van een zorgverlener gevallen.

Dat laat VieCuri weten in een persverklaring.

Broekzak
Volgens het ziekenhuis had een zorgverlener van de kinderafdeling een patiëntenlijst bij zich om tijdens haar dienst snel te kunnen handelen. De lijst zat in de zak van de medewerker van het ziekenhuis. Tijdens haar pauze nam ze de lijst onbewust en onbedoeld mee naar buiten. Toen ze vervolgens werd gebeld om met spoed terug te komen naar het ziekenhuis, viel de lijst volgens VieCuri uit haar broekzak.

VieCuri schrijft het voorval enorm te betreuren. "Dit kan en mag niet gebeuren. Patiëntgegevens mogen het ziekenhuis niet op een onbeveiligde manier verlaten."

Onderzoek
Volgens het ziekenhuis is inmiddels een grondig onderzoek ingesteld. Er wordt melding van het datalek gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Daarnaast wordt met de eigen functionaris Gegevensbescherming bekeken of de huidige procedure verbeterd kan worden.

Langs de Maas
Vinder van de gegevens Jeroen Dekkers vertelde aan L1 dat hij de data zondag vond langs de Maas in de buurt van het ziekenhuis. Hij zei tegen de omroep dat hij zich bij VieCuri heeft gemeld maar dat hij geen vertrouwen had in de afhandeling van het lek. Daarom stapte hij naar de media.

Dankbaar
VieCuri stelt dat met de man werd afgesproken dat de gevonden papieren diezelfde dag teruggebracht zouden worden. "Helaas is dat niet gebeurd en doordat het ziekenhuis geen gegevens had van de melder, kon hij niet worden teruggebeld. Toen de melder woensdag zelf nog eens contact zocht, is daar meteen op gehandeld door de Functionaris Gegevensbescherming van VieCuri." Het medisch centrum schrijft zich niet te herkennen in het beeld dat diens signaal niet serieus zou worden genomen. "We zijn de melder juist dankbaar dat hij zich meldde bij ons, dat hij integer is omgegaan met de gegevens en deze niet verder naar buiten zijn gebracht. Door het bij ons te melden, kunnen we bovendien alles in het werk stellen om te voorkomen dat dit nog eens gebeurt."

Patientengegevens
De lijst met patiëntgegevens werd uitgeprint door een arts die een ronde over de afdeling maakte, laat een woordvoerder van VieCuri weten. “Uiteraard hebben we digitale dossiers, maar niet in iedere kamer staat een verrijdbare computer waar we de gegevens kunnen laden. Als iemand een route loopt, kan er een uitdraai gemaakt worden waarop een samenvatting van de gegevens staat. Zo kan een zorgverlener snel zien wie er op de kamers ligt en wat daar mee aan de hand is.”

Terugkrijgen
De papieren heeft VieCuri overigens nog niet terug. “Dat willen we wel, want die horen niet buiten VieCuri te liggen. Het aanbod is gedaan om de gegevens op te halen, maar dat is nog niet gebeurd. We willen ze snel terugkrijgen.”

Volgens het medisch centrum worden alle patiënten en ouders/verzorgers die op de lijst stonden persoonlijk geïnformeerd over deze kwestie.

Lees ook: Patiëntgegevens kinderafdeling ziekenhuis Venlo op straat gevonden

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →