Waarom in Kleve vrijwilligers in de rij staan om bij de brandweer te werken (en in Gennep niet)

Print
Waarom in Kleve vrijwilligers in de rij staan om bij de brandweer te werken (en in Gennep niet)

Reiner Gilles is de Kreisbrandmeister van Kreis Kleve. Hij is het aanspreekpunt van de brandweer in de hele Kreis en ook voor de samenwerking over de Nederlands-Duitse grens. Hij houdt onder meer kantoor in Goch en is in dienst van de gemeente Geldern. Afbeelding: DG

Ottersum / Milsbeek / Heijen / Ven-Zelderheide / Gennep - De Nederlandse brandweer en de Duitse Feuerwehr doen hetzelfde: als het nodig is branden blussen en helpen bij ongevallen en calamiteiten. Hoe komt het dat in Kreis Kleve vrijwilligers bijna in de rij staan en in de gemeente Gennep keer op keer campagnes nodig zijn om mensen te vinden? Kreisbrandmeister Reiner Gilles denkt te weten waarom.

Aan het geld kan het niet liggen. Wie in Nederland als vrijwilliger bij de brandweer gaat, kan rekenen op een vergoeding per uur bij elke inzet. Wie zich bij de Duitse Feuerwehr aansluit, moet het als vrijwilliger met de eer doen. En af en toe een gratis toegangskaartje voor de schaatsbaan of een voorstelling.

Reiner Gilles is de Kreisbrandmeister voor de grote Kreis Kleve. Hij is verantwoordelijk voor de inzet van extra ondersteuning bij branden en calamiteiten. En als er over de grens samengewerkt moet worden met Nederlandse korpsen, regelt hij dat. "Ik ben 39 jaar geleden ook als vrijwilliger begonnen bij de brandweer in Walbeck (vlakbij Venlo, HV). Voor de brandweer bestaan grenzen niet. Als het nodig is, komen we de grens over om te helpen.’’

Eigen dorp
Gilles weet dat de organisatie van de korpsen in Nederland en Duitsland verschillend is. "In Duitsland heeft elk kleinste dorp nog zijn eigen brandweer. Die wordt ook vaak door het hele dorp ondersteund. Lid zijn van de blusploeg is een erebaan die veel aanzien geeft. De brandweer is in de gemeenschap een van de belangrijke steunpijlers." De brandweer is bij veel maatschappelijke activiteiten en elk jaar viert het dorp het brandweerfeest. "Wie lid is van de brandweer van het dorp, weet zich gesteund door de hele gemeenschap."

Grote getallen
De brandweer in Duitsland moest na de Tweede Wereldoorlog vanaf de basis worden opgebouwd. Materieel was grotendeels verloren gegaan en de organisaties lagen op hun gat. Daarom gingen zelfs de kleinste dorpen aan de slag om in elk geval een eigen blusgroep op te zetten. Dat die inzet slaagde, bewijzen de grote getallen die nu nog gelden voor de brandweer. Duitsland telt 23.000 brandweerkorpsen, meer dan 31.000 brandweerkazernes en meer dan één miljoen actieve brandweerlieden. Ter vergelijking: in Nederland zijn ongeveer 28.000 actieve brandweerlieden. 

Werving
Volgens Gilles was er jarenlang een wachtlijst om bij de brandweer te mogen. "Die tijd is voorbij. Wij moeten nu ook actief werven om mensen te krijgen. Dat doen we op Kreis-niveau. Maar we liften ook mee met de landelijke campagnes. We hebben de jeugdbrandweer in het leven geroepen en zijn bezig om de Kinderfeuerwehr op te bouwen. Om ook de allerkleinsten al met het idee vertrouwd te maken dat ze iets voor de brandweer kunnen doen later."

Samenwerking
Gilles onderhoudt contacten met de korpsen in de 16 gemeenten binnen de Kreis Kleve. Gilles: "En we kennen onze collega's in Nederland ook. Ook al heb je nog zulke slimme communicatiemiddelen, persoonlijk contact blijft belangrijk. We weten wat we aan elkaar hebben. Vanochtend had ik burgemeester Peter de Koning die over de brandweer in Gennep gaat nog aan de lijn."

Lezingen
In het oude stadhuis van Gennep vindt op donderdag 8 november een avond plaats over de toekomst van de brandweer. Daarin komen ook de verschillen tussen Nederland en Duitsland aan bod. Sprekers zijn Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit Nijmegen; Peter de Koning, burgemeester gemeente Gennep en Paul van Mullekom, regionaal brandweercommandant Veilgheidsregio Limburg-Noord.


Afgedankte hulpvoertuigen wachten op een nieuwe bestemming bij de kazerne van Goch.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →