Tour de France 2019 kent slechts een tijdrit, kansen voor klimmers

Print
Tour de France 2019 kent slechts een tijdrit, kansen voor klimmers

Het podium van 2018. Afbeelding: AD/EPA

De Tour de France 2019 kent naast een ploegentijdrit rond Brussel een individuele tijdrit van een krappe 28 kilometer lang. Daarnaast heeft organisator ASO relatief veel ritten met aankomst bergop op het schema gezet.

De 106ste editie van de wielerronde begint met een eerbetoon aan vijfvoudig winnaar Eddy Merckx. De eerste twee etappes, die al eerder bekend waren gemaakt, starten en finishen beide in Brussel. De eerst rit gaat over de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg, de slotkilometer kent een stijgingspercentage van vier procent. Een dag later wordt een ploegentijdrit van 28 kilometer verreden. De ploegentijdrit is een sterk onderdeel van Team Sunweb, de ploeg van Tom Dumoulin.

Pau
Helaas voor de Nederlandse specialist kent de editie van 2019 maar een tijdrit, die in de tweede week rond Pau wordt gereden. De tijdrit rond Pau is maar 28 kilometer lang. Daarmee is het rittenschema van 2019 vergelijkbaar met die van 2018, ook toen was er een ploegentijdrit (35,5 kilometer) en een individuele tijdrit (31 kilometer). Die laatste werd in Frans Baskenland gewonnen door Dumoulin.

Boven 2000 meter
Klimmers komen flink tot hun recht in 2019 met vijf aankomsten bergop, drie daarvan zijn boven de 2000 meter. Bijzonder is de finish op de Tourmalet, voor de derde keer in de geschiedenis, en op La Planche des Belles Filles met het laatste stuk onverhard en stijgingspercentages oplopend tot 24 procent. 


Tourparcours van 2019.