Waarom deze man niet binnen mag bij de Frankfurter Buchmesse

© REUTERS/Thorsten Wagner

© Ich bin ein obama

© Schermafbeelding

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Brendan van den Beuken, video- en fotoredacteur van De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Een man in uniform houdt een leren aktetas omhoog en kijkt met zijn ene oog naar de camera. ‘Heb je het gezien?’, lijkt hij te vragen. Hij wordt tegengehouden door de politie en een beveiligingsmedewerker met een ‘oortje’ in. Behalve de ambtenaren kijkt niemand rechtstreeks naar de man, hoofd afgewend of stiekem vanuit de ooghoeken. Dat zal waarschijnlijk komen door het Duitse Wehrmacht-uniform uit de Tweede Wereldoorlog. Dit ligt nog steeds erg gevoelig, zeker in Duitsland. De foto is gemaakt tijdens de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld.

Tijdens deze beurs presenteert Björn Höcke - die ook gekscherend Bernd wordt genoemd in de Duitse politiek - zijn laatste boek Nie zweimal in denselben Fluss en krijgt een uur de tijd om hierover te vertellen. Höcke is een belangrijk lid van de Duitse extreemrechtse politieke partij AfD en kwam vorig jaar in het nieuws omdat hij kritiek had op het Holocaustmonument in Berlijn.SpringstofDe demonstrant is verkleed als kolonel Claus Schenk von Stauffenberg, die in de Tweede Wereldoorlog een aanslag pleegde op Adolf Hitler. Von Stauffenberg nam een aktetas vol springstof mee naar een vergadering waar Hitler aanwezig was. Hij plaatste de tas onder de tafel en verliet zelf de kamer. Kort daarop was de explosie en vier officieren kwamen om het leven. Hitler raakte slechts licht gewond.De jongeman achter de kolonel heeft een T-shirt aan met de tekst: Kein mensch is illegal (geen enkel mens is illegaal). Ook een duidelijk statement tegen het gedachtegoed van de AfD.

Ich bin ein ObamaMartin Sonneborn is de man op de foto met de aktetas. Sonneborn is een satiricus die een politieke partij (Die Partei) oprichtte en daarmee in het Europese Parlement werd gekozen. Hij bekritiseert maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en kan gezien worden als een voorbode voor de Duitse anti-establishmentbeweging die zich afzet tegen de gevestigde orde van vriendjespolitiek en exclusieve lobby’s.

Tijdens de verkiezingscampagne van Die Partei was Sonneborn zwartgeschminkt te zien op een billboard met de tekst: ‘Ich bin ein Obama’. Een parodie op John F. Kennedy’s beroemde speech 'Ich bin ein Berliner’.

Sonneborn kon niet bij de boekpresentatie komen omdat hij volgens de beveiliging van de beurs “niet was aangemeld”. Op zijn Twitteraccount schreef Sonneborn: 'Ik was vandaag op de boekenbeurs bij Bernd (ziek!) Höcke. Maar de beveiliging liet mij niet binnen.'

Zou dat door de aktetas komen?

Valkyrie is een historische film uit 2008 onder regie van Bryan Singer. Het verhaal gaat over het complot van 20 juli 1944 waarin een moordaanslag op Adolf Hitler werd gepleegd. De leider van het complot, Claus Schenk von Stauffenberg, wordt gespeeld door Tom Cruise.

>> Reageren? brendan.vandenbeuken@delimburger.nl

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee