AZC Sweikhuizen gaat weer open na sluiting van enkele maanden

© Annemiek Mommers

Het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen gaat na een periode van enkele maanden weer open. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de locatie nodig vanwege de recente toename van vluchtelingen in Nederland en de stagnerende doorstroming van statushouders naar een reguliere woning.

Benti Banach

Bewoners van Sweikhuizen en Spaubeek zijn daarover geïnformeerd door het COA.

SluitingZe zijn verbaasd over het bericht omdat het azc pas enkele maanden geleden is gesloten omdat COA het niet meer nodig heeft. Samen met de asielzoekers hebben ze bij de sluiting een afscheidsfeestje gehouden. Het complex wordt sindsdien tijdelijk bewoond volgens de anti-kraakformule.

De gemeente Schinnen en COA brengen later deze middag een verklaring uit.

'Jojo-beleid'Het is niet de eerste keer dat het azc heropent. In 2011 gingen de deuren al eens dicht om twee jaar later weer te openen. Burgemeester Leon Frissen van Schinnen hekelde toen het ‘jojo-beleid’ van het COA. "Het is bizar, niemand kan garanderen dat over een jaar opnieuw een beroep op solidariteit wordt gedaan. De bestuurlijke bereidheid en het maatschappelijke draagvlak komen onder spanning te staan. Bij nieuw oorlogsgeweld moeten ineens weer halve dorpen gebouwd worden", aldus Frissen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal