AZC Sweikhuizen gaat weer open na sluiting van enkele maanden

Print
AZC Sweikhuizen gaat weer open na sluiting van enkele maanden

Afbeelding: Annemiek Mommers

Sweikhuizen - Het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen gaat na een periode van enkele maanden weer open. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de locatie nodig vanwege de recente toename van vluchtelingen in Nederland en de stagnerende doorstroming van statushouders naar een reguliere woning.

Bewoners van Sweikhuizen en Spaubeek zijn daarover geïnformeerd door het COA.

Sluiting
Ze zijn verbaasd over het bericht omdat het azc pas enkele maanden geleden is gesloten omdat COA het niet meer nodig heeft. Samen met de asielzoekers hebben ze bij de sluiting een afscheidsfeestje gehouden. Het complex wordt sindsdien tijdelijk bewoond volgens de anti-kraakformule.

De gemeente Schinnen en COA brengen later deze middag een verklaring uit.

'Jojo-beleid'
Het is niet de eerste keer dat het azc heropent. In 2011 gingen de deuren al eens dicht om twee jaar later weer te openen. Burgemeester Leon Frissen van Schinnen hekelde toen het ‘jojo-beleid’ van het COA. "Het is bizar, niemand kan garanderen dat over een jaar opnieuw een beroep op solidariteit wordt gedaan. De bestuurlijke bereidheid en het maatschappelijke draagvlak komen onder spanning te staan. Bij nieuw oorlogsgeweld moeten ineens weer halve dorpen gebouwd worden", aldus Frissen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →