Zes jaar cel voor No Surrender-baas Klaas Otto

Print
Zes jaar cel voor No Surrender-baas Klaas Otto

Klaas Otto (rchts), familieleden en zijn advocaat komen aan bij de rechtbank van Breda. Afbeelding: ANP

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, moet zes jaar de cel in.

Hij heeft zich schuldig gemaakt aan witwassen van ruim 1,3 miljoen euro, valsheid in geschrifte, afpersing, zware mishandeling en bedreiging, oordeelt de rechtbank. Otto gaat in hoger beroep.

De No Surrender-baas is direct afgevoerd naar het cellencomplex van de rechtbank. Hij zwaaide nog naar zijn vrouw en dochter. Die hebben het vonnis achter het raam op de publieke tribune aangehoord. Kort daarvoor kondigde Otto aan dat hij in hoger beroep zal gaan. "U heeft niet goed naar het dossier gekeken."

Opgesloten in hok
De rechter oordeelt dat er genoeg bewijs is dat Otto Joop M. meerdere malen heeft afgeperst en mishandeld. "Hij werd opgesloten in een hok en zijn vrouw werd bedreigd met verkrachting. Verdachte dreigde ook de oren van de kinderen af te snijden." Otto moet 100.000 euro terugbetalen aan zijn slachtoffer Joop M.

Hij heeft ook samen met Janus de V., die 18 maanden de cel in moet, Danny van der G. afgeperst, bedreigd en zwaar mishandeld. Daarnaast heeft hij zich op grote schaal schuldig gemaakt aan witwassen en aan valsheid in geschrifte. 

Niet bewezen
De No Surrender-oprichter is wel vrijgesproken van een brandstichting en uitlokking van die brandstichting in 2012 in Halsteren, wegens onvoldoende bewijs. Ook is niet bewezen dat hij een handgranaat heeft neergelegd onder een auto. 

Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel geëist. Volgens de rechtbank zou dat een te hoge straf zijn. Otto is zelf beschoten door Joop M. en hij zat in een extra zwaar regime in voorarrest. Er had eerder een eind kunnen worden gemaakt aan dat regime, toen bleek dat hij niet had gedreigd met liquidatie. 

Voordat Otto de rechtbank binnenging, nam hij de tijd om de pers en cameraploegen te woord te staan. Hij zei onder meer dat hij er weinig vertrouwen in heeft en dat hij niet voor het laatst voor de rechtbank zal staan. Hij gaat door met zijn verdediging zolang hij kan.

Vrije voeten
De oprichter van No Surrender was tot vandaag op vrije voeten. Na een voorarrest van 629 dagen werd hij afgelopen april vrijgelaten. Ook hoefde hij geen enkelband meer te dragen. 

Volgens het OM was het witwassen van geld de corebusiness van de bedrijven van de 51-jarige Otto. Justitie noemt hem een witwasmachine en gewelddadige boef die een schrikbewind voerde onder zakelijke partners en criminelen. 

Justitie stelde dat bijna niemand durfde te getuigen tegen de man uit Bergen op Zoom en hecht daarom veel waarde aan de twee personen die wel tegen Otto hebben verklaard. Een van hen, Joop M., is begin vorig jaar tot acht jaar cel veroordeeld in België omdat hij op Otto heeft geschoten. Dat deed hij naar eigen zeggen omdat hij niet meer bestand was tegen de mishandelingen, bedreigingen en afpersingen door de Brabander. Otto overleefde de aanslag ternauwernood.

De andere getuige Danny van der G. zou meerdere malen door Otto en medeverdachte Janus de V. in elkaar zijn geslagen en bedreigd. Kickbokser Rico Verhoeven, een goede vriend van Van der G., zou Otto zelfs hierover tot de orde hebben geroepen. De V. zou daarop aan Van der G. hebben laten weten dat ze niet onder de indruk waren van ‘zijn vriendje Ricootje’.

'Heksenjacht'
Otto spreekt alle beschuldigingen tegen. "Het OM wil de zaak niet oplossen, maar alleen maar mij veroordelen." Hij sprak in de rechtbank van een ‘heksenjacht’ en een ‘eenzijdig onderzoek’. De twee volgens het OM belangrijke getuigen noemen de advocaten van Otto ‘onbetrouwbaar en leugenachtig’. "De personen die zich hier voordoen als slachtoffer, hebben zelf een flinke criminele achtergrond”, aldus Otto’s advocaat.

Otto wordt soms getypeerd als de Brabantse Holleeder, iemand met misschien meer macht in criminele kringen dan zijn veronderstelde Amsterdamse evenknie. De strafrechtelijke onderzoeken zullen duidelijk moeten maken of dit klopt.

In de West-Brabantse onderwereld is er hoe dan ook altijd respect en ontzag geweest voor Otto en zijn motorclub No Surrender. Een gezellige vriendenclub volgens de oprichter zelf. In de visie van het OM een leger waaruit de generaal naar hartenlust gehoorzame soldaten kon rekruteren voor klussen die het daglicht niet konden verdragen en die hem beschermden tegen vijanden.

Geen lieverdje
Otto geeft toe dat hij geen lieverdje is, maar ziet zichzelf vooral als doortastend zakenman en goed huisvader. Zijn grootste fout, heeft hij in een verhoor gezegd, was dat hij als leider van eerst Satudarah in Zundert en later zijn geesteskind No Surrender ‘popiejopie is gaan doen op televisie’. Die uitdagende publiciteit moet als een opgestoken middelvinger hebben gevoeld voor het gezag, dat Otto al jaren in het vizier had. Alleen daarom al kon een stevige reactie niet uitblijven.

Deze zaak loopt al meer dan twee jaar en werd meerdere keren uitgesteld. Tegen medeverdachte Janus de V. - die ook wel de rechterhand van Otto wordt genoemd - werd drie jaar cel geëist. Hij moet 18 maanden de cel in.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →