Heerlenaar positief over Stand-By!

Print
Heerlenaar positief over Stand-By!

Afbeelding: iStock

Heerlen - Ruim acht op de tien Heerlenaren die vorig jaar gebruik hebben gemaakt van Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), is hier tevreden over.

In 2017 is Heerlen begonnen met een andere aanpak van de Wmo: Heerlen Stand-By!. Daarbij beslist de gemeente niet meer wat voor ondersteuning mensen krijgen, maar een coöperatie van zorgverleners.

Dit zorgde voor overgangsproblemen bij oude cliënten, die gebruikmaakten van een persoonsgebonden budget (pgb). Zij konden soms niet meer bij hun vertrouwde zorgverlener terecht, omdat deze niet in de coöperatie zaten. Een aantal van hen spanden hierop een rechtszaak aan.

Kwaliteit toegenomen
Uit een cliënttevredenheidsonderzoek blijkt daartegenover dat de mensen die gebruikmaken van Stand-By! tevreden zijn over de kwaliteit van de zorg. Ruim driekwart van de cliënten is van mening dat door de Wmo voorziening of ondersteuning de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven zijn toegenomen.

Wethouder Peter van Zutphen (SP, Welzijn) is blij met de uitkomst. "Het is fijn dat de keuze die we in 2017 voor de Coöperatie hebben gemaakt, een goede keuze was die nu ook door de cliënten wordt bevestigd."

Het onderzoek wordt elk jaar herhaald.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen