Drukke avondspitsen volgende week verwacht door wintertijd

Print
Drukke avondspitsen volgende week verwacht door wintertijd

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Vanaf maandag moet het verkeer rekening houden met meer drukte in de avondspits. Omdat de klok dit weekend een uur teruggaat, wordt het eerder donker. Dat zorgt traditioneel voor langere files, waarschuwt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat verwacht dat er maandag 300 kilometer file zal staan, het dubbele van een normale maandagavondspits.

Het ingaan van de wintertijd wordt gezien als de start van het fileseizoen. De dagelijkse files zijn langer dan in andere jaargetijden. Dat komt doordat het eerder donker wordt, maar ook omdat het weer verslechtert en de zon laag staat. Daardoor gebeuren er meer aanrijdingen, volgens Rijkswaterstaat. Vooral voor weggebruikers die richting het zuidwesten rijden kan de laagstaande zon hinderlijk zijn.

Spitspiek
Niet alleen aanstaande maandag wordt veel drukte verwacht. Vorig jaar lag de spitspiek van dinsdagavond op 494 kilometer in de avondspits. In 2016 lag deze piek zelfs op 556 kilometer. Avondspitsen van 400 kilometer zijn in de opstartfase van de winter volgens Rijkswaterstaat ‘helaas geen uitzondering’. Dinsdag- en donderdagavondspitsen gelden als drukst.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →