Provincie legt beslag op panden afvalverwerker Bruekers

Print
Provincie legt beslag op panden afvalverwerker Bruekers

Afbeelding: Peter Schols

Maasbracht - De provincie heeft beslag laten leggen op de panden aan het Hazenspoor in Maasbracht waar de malafide afvalverwerker Wim Bruekers jarenlang zijn bedrijf runde.

De provincie heeft een financieel conflict met de eigenaar van het pand, Martin Werens. Hij is in de ogen van de provincie verantwoordelijk voor de sanering van het onderkomen, dat sterk vervuild is geraakt met chemisch afval doordat afvalverwerker Wim Bruekers er jarenlang zijn bedrijf runde.

Failliet
Toen het bedrijf BM-recycling failliet ging, liet Bruekers veel onverwerkt chemisch afval achter in de loodsen aan het Hazenspoor in Maasbracht. Omdat Werens eigenaar is van het pand en omdat de hoeveelheid chemisch afval die zich daar bevond in strijd was met de milieuwetgeving, vindt de provincie dat Werens moet opdraaien voor de kosten van de sanering, die inmiddels is voltooid. Zodoende vordert de provincie ruim 300.000 euro van de oud-chemicus, die in de jaren tachtig en negentig op dezelfde locatie een chemisch afvalverwerkingsbedrijf runde.

Martin Werens vindt op zijn beurt dat het onterecht is dat de provincie hem voor de kosten laat opdraaien. De oud-chemicus trok namelijk jarenlang herhaaldelijk aan de bel bij het gouvernement over de steeds verslechterende situatie in zijn panden aan het Hazenspoor.

Te laks
In zijn ogen is de provincie te laks omgesprongen met haar handhavende taak in deze kwestie. De provincie liet eerder weten van mening te zijn dat zij bij de handhaving geen fouten heeft gemaakt.

Het Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek gestart naar de handelwijze van Bruekers. Recent werd hij door de rechtbank persoonlijk failliet verklaard, mede omdat de provincie Noord-Brabant een forse claim tegen hem heeft ingediend.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen