Stroompiek bij landbouwers roept vraagtekens op bij politie

Print
Stroompiek bij landbouwers roept vraagtekens op bij politie

Afbeelding: iStock

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen - Vier landbouwers in Voerendaal moesten deze week stevig slikken. De politie stond plotsklaps voor de deur, op zoek naar een amfetaminelab.

Vaak is het raak, maar deze week stond de politie in Voerendaal met lege handen. Vier landbouwbedrijven werden doorzocht op de aanwezigheid van een amfetaminelab, maar dat werd nergens aangetroffen.

Geurwaarneming
De aanleiding was een stroommeting in het weekeinde die op piekverbruik wees. Dat deed het vermoeden rijzen dat in een van de landbouwbedrijven amfetamine werd geproduceerd.

Een geurwaarneming in de buitenlucht maakte die verdenking nog sterker, verklaart een politiewoordvoerder.

Bij de betreffende landbouwer werd dinsdag echter niets aangetroffen. De politie ging daarna naar twee andere panden "die op dezelfde netkabel zijn aangesloten”, en naderhand nog naar een vierde landbouwbedrijf. Wederom zonder drugs aan te treffen.

Inval
De impact voor de vier bedrijven was er niet minder om, zo vertelt een van de vier betrokken agrariërs. "Ze waren met zes agenten, twee mensen van de gemeente en een van Enexis. Ze reden met hun auto’s meteen naar de voor- en de achterkant van mijn bedrijf. Het was gewoon een inval. Dat was geen reclame geweest als klanten dat hadden gezien. Je naam gaat dan door het slijk. Ze vroegen me nog of ik al door iemand was benaderd om iets als een plantage op mijn bedrijf toe te staan. Ik heb er heel slecht van geslapen, het was net een film. Schandalig hoe ze met het bedrijfsleven omgaan.”

Anders dan de akkerbouwer in de buurt van het gehucht Colmont aanneemt, betrof het geen actie van de gemeente maar van de politie. "We hebben in Zuid-Nederland veel te maken met de productie van amfetamine en hennep, daar moeten wij op acteren”, verklaart de woordvoerder. "Ik begrijp dat een van de mensen waar we zijn geweest boos en ontdaan was. Naderhand is goed uitgelegd waarom we op controle zijn geweest.”

Appels en peren
Voor het hoge stroomgebruik die tot de politieactie leidde, is mogelijk een fruitteler in Voerendaal verantwoordelijk. "Ik kreeg vanwege dat piekgebruik donderdagmiddag ineens twee agenten en drie mensen van de gemeente op bezoek. Voor een gemeentelijke milieucontrole, maar er was niets mis. Mijn pand is net als een paar van die andere bedrijven aangesloten op hetzelfde stroomhuisje. In het weekeinde koel ik mijn appels en peren in een speciale installatie. Die gebruikt inderdaad veel stroom.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen