Woede over 'fooi' voor chroom6-zieken

Oud-medewerkers van de POMS-sites in Eygelshoven en Kerkrade (archieffoto).© Luc Lodder

Woede over schadevergoedingsregeling chroom6. Defensie keerde de afgelopen maanden een krappe 900.000 euro uit aan oud-personeel dat is blootgesteld aan het kankerverwekkende chroom6. Een fooi, zeggen zieke ex-medewerkers, die aan de bel trekken bij de Tweede Kamer.

Bram van der Heijden en Serge Sekhuis

Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) presenteerde in juni een collectieve schadevergoedingsregeling voor zieke ex-werknemers van de zogenoemde POMS-sites in onder meer Eygelshoven en Brunssum.

Bij het onderhoud van Amerikaanse tanks werden zij onvoldoende beschermd tegen blootstelling aan chroom6-stof, terwijl Defensie de risico’s kende. Tot nu toe ontvingen 112 personen een uitkering via de regeling. Zestig van hen werkten op een Limburgse site. In totaal is 880.250 euro uitgekeerd voor 131 aandoeningen. Van 65 mensen is de claim afgewezen.

OnvredeOnder de voormalige POMS-werknemers heerst onvrede over de beperktheid van de vergoedingsregeling. Deze richt zich strikt op de blootstelling aan chroom6 en daaraan gerelateerde aandoeningen. De oud-medewerkers stellen echter dat ze met een veelvoud aan gevaarlijke stoffen in aanraking zijn gekomen, zoals asbest en benzeen. Dat is bij het opstellen van deze schaderegeling buiten beschouwing gelaten.

Lees ook: Excuus voor chroom6-patiënten, maar de pijn blijft: 'Scheep ons niet af met een fooi'

Defensie gaat wel nog aanvullend onderzoek laten doen. Mogelijk wordt de regeling dan uitgebreid met aandoeningen veroorzaakt door die stoffen. Veel oud-POMS’ers kampen bijvoorbeeld met immuniteitsziekten. Verder wordt ook bij andere Defensie­onderdelen, zoals de luchtmacht, gekeken hoe personeel wordt en werd beschermd bij het werken met chroom6-verf.

GesprekVolgende week donderdag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek. Diverse (ex-)Defensiemedewerkers die werkten met chroom6-houdende verf zullen de parlementariërs vertellen over de omstandigheden waaronder ze dat jarenlang deden. Daarnaast zullen ze pleiten voor het verbreden van de regeling, zodat minder mensen achter het net vissen.

"Als je ruiterlijk schuld bekent, laat dat dan ook blijken in de vergoeding die je biedt”, zegt Theo Even, een van de oud-Defensiemedewerkers die het woord zullen voeren op de zitting. Behalve de chroom6-slachtoffers zullen ook de vakbonden, het RIVM en een immunoloog in gesprek gaan met de Tweede Kamerleden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal