Badmintonster (13) voelt zich te goed voor het vijfde team

Print
Badmintonster (13) voelt zich te goed voor het vijfde team

Afbeelding: iStock

Voor de rechtbank in Utrecht diende donderdag een bijzonder kort geding: dat van de ouders van Leonie Rovers tegen Badminton Nederland.

Een zaak die eigenlijk al een half jaar speelt en draait om de dertienjarige Leonie Rovers uit Reuver. Zij was tot dit seizoen speelster van Roosterse BC. In de zomer werd ze ingedeeld in het vijfde team, en niet in het derde of vierde waarin ze volgens zichzelf en haar ouders thuishoort. "Ze maakt een goede ontwikkeling door en de club wekte de suggestie dat Leonie in de derde divisie kon gaan spelen”, aldus moeder Angela Rovers.

Karel Hellebrekers, de technische man van Roosterse: "De trainers hebben de zeggenschap en zij hebben beslist in haar nadeel. Overigens wel met de toezegging dat ze dit seizoen een aantal wedstrijden in de derde divisie mocht gaan spelen.”

Overstappen
Het kort geding van donderdagmiddag draait om datgene dat daarna gebeurde. Na 1 april mag een badmintonner niet meer overstappen naar een nieuwe club zonder toestemming van de huidige. Rovers wilde vertrekken naar Olympia 56 in Tegelen, maar Roosterse weigerde, om te voorkomen dat andere ontevreden spelers ook tussentijds willen vertrekken.

Gepiepeld
"Roosterse heeft een aantal nieuwe dames gehaald”, zei moeder Angela Rovers. "Wij voelen ons een beetje gepiepeld. Toen Roosterse vervolgens weigerde om haar vrij te geven, hebben we via de bond geprobeerd of het bestuur zijn discretionaire bevoegdheid (waarbij een bestuursorgaan de vrijheid heeft om naar eigen inzicht een besluit te nemen, red.) wilde gebruiken. Ook dat lukte niet en daarom zijn we een kort geding gestart. Eigenlijk te zot voor woorden.”

Hellebrekers pareert de kritiek dat zijn club dames gehaald heeft en dat Rovers daardoor in een ander team terecht zou zijn gekomen. "Dat klopt niet helemaal. We hebben twee mannen gehaald en die namen spontaan hun zusjes mee. Maar nogmaals, Leonie kon spelen met de keiharde toezegging dat ze in een hoger team kansen zou krijgen.”

Uiteindelijk dagvaardde de familie Rovers niet Roosterse, maar de bond. Dit om de situatie tussen de club en de familie Rovers niet uit de hand te laten lopen, ook omdat Leonie’s broer Dion ook in Roosteren speelt, in het tweede en als invaller in het eredivisieteam.

Bond
De bond reageerde bij monde van directeur Barbara Mura kort op de kwestie: "Wij stellen ons op het standpunt dat dit een kwestie tussen de club en de speelster is. Daar gaan wij als bond niet tussen zitten. We hadden onze discretionaire bevoegdheid kunnen gebruiken, maar in dit geval was daar geen aanleiding voor.”

Hellebrekers benadrukt dat Leonie Rovers nog steeds van harte welkom is om voor Roosterse te spelen. Angela Rovers geeft aan dat dat niet meer gaat gebeuren. Ongeacht de uitspraak zal Leonie Rovers naar Olympia gaan.

De uitspraak is op 9 november.