Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Dit artikel is voor abonnees. Verder lezen?

De revival van het bakhuis in Limburg

Het 'bakkes' van oud-bakker Hans Henrotte in Wijlre behoort tot de nieuwe lichting bakhuizen die de afgelopen jaren in Limburg zijn neergezet. Afbeelding: De limburger / Johannes Timmermans

Wijlre -

Vergeten, gesloopt of omgebouwd tot kippenhok. Het bakhuis, de traditionele Limburgse houtoven, was op sterven na dood. Op veel plekken kringelt echter weer rook uit de pijp van gerenoveerde en steeds vaker ook nieuwgebouwde bakovens.

Het is al snel duidelijk waarom het bakkes in de vorige eeuw zo rap in onbruik raakte. Eventjes een brood erin leggen is er niet bij. De avond tevoren is Niek Knops al met een flink vuur begonnen aan het voorverwarmen. "En nu stoken we de boel nog eens goed op”, mompelt hij met het hoofd in de ovenmond, terwijl hij een drietal sjansen (takkenbossen, red.) naar binnen schuift. "Over een uurtje of twee kunnen we beginnen”, verwacht hij, terwijl de ochtendzon Wijlre langzaam wakker ...