Man wordt gek van gepingel en kiepert stationspiano om

Print
Man wordt gek van gepingel en kiepert stationspiano om

De man heeft de piano helemaal omgegooid © NS Afbeelding: NS

De piano op het Centraal Station in Amsterdam is donderdagochtend net na de spits op zijn kant gegooid. Het incident gebeurde terwijl het muziekinstrument werd bespeeld.

De man zat in de centrale hal achter de pianist op de grond voor hij opstond en de vleugel op zijn kant duwde. NS-servicemedewerkers hebben hem gelijk aangehouden en overgedragen aan de politie.

"Hij is tot kwart over tien 's avonds in verzekering gesteld," maar de verdachte heeft niets over zijn motief losgelaten. Ook is het niet duidelijk of de man onder invloed was tijdens de actie. "Daarop hebben we niet getest," zegt een politiewoordvoerder.

Zwaar beschadigd
NS-servicemedewerkers hebben met vijf man de inmiddels onbespeelbare piano weer op zijn poten gezet. Behalve de lessenaar en de bovenklep zijn ook de toetsen zwaar beschadigd. De NS heeft, nog voor de verdachte op vrije voeten is gesteld, een nieuwe vleugel in de centrale hal van het station geplaatst.
 

"We hebben een vaste leverancier die de stationspiano's onderhoudt," zegt een woordvoerder. Hij benadrukt direct hoe belangrijk de muziekinstrumenten op te treinstations zijn.

"Het brengt mensen samen, het is echt een plek voor iedereen. En naast recreanten bespelen ook serieuze pianisten het instrument." De nieuwe vleugel is daarom precies hetzelfde als de vorige "zowel het merk als het type. Vaste spelers zullen geen verschil merken."

De officier van justitie zal beslissen of de verdachte wordt vervolgd voor vernieling.