Knopen Lopen door Neeritter: grensoverschrijdend

Meer dan 20 panden van het ongeveer 1300 inwoners tellende Neeritter, staan op de Rijksmonumentenlijst.

Meer dan 20 panden van het ongeveer 1300 inwoners tellende Neeritter, staan op de Rijksmonumentenlijst. © Lei Veugelers

Lei Veugelers zet, na wandelingen door Heibloem, Baexem en Nunhem, zijn verkenning van het wandelroutenetwerk in de gemeente Leudal voort met een wandeling van circa 8 kilometer door en nabij de meest zuidwestelijk gelegen kern van Leudal, Neeritter.

Vera Feltges

“Meer dan 20 panden van, het ongeveer 1300 inwoners tellende Neeritter, staan op de Rijksmonumentenlijst. Een groot deel van deze gebouwen staat rond het Krekelsbergplein. We starten onze tocht bij het startbord voor Knopen Lopen op dit plein (tegenover Bosstraat 5) maar gun je, voordat je op pad gaat, dus even de tijd om al dat moois rond het plein te bekijken. We verlaten het dorp via de Bosstraat richting Haler en wandelen naar knooppunt 55.”

Revolutie en Heioord

Al gauw gaat de tocht door kleine bospercelen en langs landerijen. “Na een half uurtje stappen, steken we de grens over en gaan even op bezoek bij onze mede Limburgers van Molenbeersel.

In het begin van de 19e eeuw werden de Belgische en Nederlandse provincies tot één staat verenigd. Een groot deel van de ‘Belgen’ kon daar echter niet mee leven. In september 1830 brak een revolutie uit die uiteindelijk leidde tot de scheiding van België en Nederland. Van revolutie is niets te merken wanneer we door de vredige buurtschap Heioord wandelen. In de forellenvijver met dezelfde naam schijnt het, gelet op het aantal auto’s op de parkeerplaats, goed vissen te zijn. De tekst op een informatiebordje langs de route leert ons dat Heioord, dat een rijke flora en fauna heeft, een voormalig heidegebied is dat is ontgonnen voor de landbouw.”

Via Uffelsemolen terug naar dorp

“We steken de Uffelse Beek (of Abeek) over en gaan richting Uffelse Molen. De, op het grondgebied van Haler gelegen, molen stamt uit de dertiende of veertiende eeuw. In 1726 werd de molen door brand verwoest. De meeste van de huidige gebouwen zijn van na de brand. De Uffelse Molen was een zogenaamde banmolen. Dit betekende dat de ‘heer’ die eigenaar was van een dergelijke molen de bewoners verplichtte om hun graan te laten malen door zijn molen. De molen is geheel maalvaardig maar wordt niet aangedreven door waterkracht maar met een dieselmotor.

Zoek je al lang iets dat je ooit bent kwijtgeraakt, vraag het dan even aan Sint Antonius, in zijn kapelletje bij de molen, om mee te helpen zoeken. Via de Sniekstraat en over een mooie houtwal gaan we terug naar het dorp.

De wat vreemd aan de rand van het dorp gelegen Sint Lambertuskerk, een juweel, ligt weliswaar niet helemaal op de route maar is een bezoek meer dan waard. Het oudste deel van de kerk stamt uit de dertiende eeuw en het huidige schip werd in de veertiende eeuw gebouwd. De toren is voorzien van een zogenaamde lantaarn. Hebt je het geluk dat de kerk open is, bewonder dan ook het prachtige interieur.”

Deze route door zuidwest Leudal is te volgen via de knooppunten 55-44-45-47-46-40-35-34-32-31-33-18-19-50-54.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee