Sint Maarten komt voor de tiende keer naar Heythuysen

© Antoine Bongers

Het St. Maarten Comité Heitse verzorgt op zaterdag 10 november voor de tiende keer het traditionele Sint Maartensfeest nieuwe stijl.

Vera Feltges

Om 18.30 uur zal pastoor Vankan met een mis in de St. Nicolaaskerk het feest aftrappen. De communicantjes voeren het St. Maarten-schouwspel op en onder begeleiding van getrommel en trompetgeschal van schutterij St. Nicolaas gaan de kinderen met de versierde lampionnen, bieten en creaties, de kerk extra verlichten. Om 19.30 uur vertrekt de stoet, met de schutterij en Sint Maarten voorop, via de Luytersteegstraat, Graaf van Loonlaan en Eykerstokweg naar de vuurstapel. Aan de beste creatieve topprestatie wordt die avond een Heitserse lekkernij uitgereikt. Bij de vuurstapel kunnen aanwezigen genieten van muziek en gratis geserveerde wafel met warme chocomel. Om de continuïteit van dit herfstfeest te verzekeren wordt door de organisatie een vrijwillige bijdrage wel gewaardeerd.

Voerderbiet versieren

Het St. Maarten Comité roept alle kinderen op om hun creativiteit te tonen, zoals een krot uithollen en versieren volgens Heitser traditie. De voederbiet is tijdens winkelopeningstijden vanaf woensdag 31 oktober bij Verheggen Sport Mode Textiel (Dorpstraat 33) gratis af te halen. Kinderen tot en met 5 jaar kunnen ook een versierde lampion maken. De creaties kunnen voorzien van een kaartje met ‘naam en leeftijd’ ingeleverd worden bij aankomst bij de vuurstapel. Rond 20.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt. Aansluitend kan iedereen zijn eigen creatie mee naar huis nemen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee