Strafzaak Jos Brech op 12 december voor de rechter

Print
Strafzaak Jos Brech op 12 december voor de rechter

Afbeelding: ANP

De zaak tegen Jos Brech, die verdacht wordt van betrokkenheid bij moord op Nicky Verstappen, dient op 12 december voor het eerst voor de rechter.

Op die datum is om 10 uur in de ochtend een eerste pro-formazitting in de zaak gepland, meldt Rechtbank Limburg. De zaak wordt behandeld bij de rechtbank Limburg, in Maastricht. Of Brech aanwezig zal is niet zeker, verdachten zijn niet verplicht om aanwezig te zijn.

Planning
Tijdens de zitting wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld. Er wordt dan gesproken over de stand van het onderzoek, de voorlopige hechtenis en de verdere planning in de zaak. De zitting is voor het publiek toegankelijk. Vanwege de verwachte belangstelling worden er twee extra zalen gereserveerd waar het proces via een videoverbinding gevolgd kan worden. In totaal is er plaats voor zo'n honderd mensen.

Brech heeft zich tot nu toe beroepen op zijn zwijgrecht. "Op dit moment is er geen inhoudelijke verklaring afgelegd. Die gaat er komen, op het moment dat hij daar klaar voor is", zei zijn advocaat Gerald Roethof vorige maand.

Drie rechters zullen zich gaan buigen over de zaak.

DNA-match
Nicky Verstappen werd twintig jaar geleden dood gevonden op de Brunssummerheide, waar hij op kamp was. Na een DNA-match eerder dit jaar kwam Brech in beeld, maar hij bleek spoorloos.

Lees ook: Wie is Jos Brech?

Na een internationale klopjacht werd hij 26 augustus aangehouden in een afgelegen gebied in Spanje, op circa 50 kilometer van Barcelona. 

Brech wordt niet alleen verdacht van het ombrengen en misbruiken van de jongen, maar ook van het bezit van kinderporno.

Lees hier alles over de zaak Nicky Verstappen.

Bekijk hieronder een portret van een van de meest besproken verdachten in de Nederlandse geschiedenis