Radio 538 moet Top 40 blijven uitzenden

Print
Radio 538 moet Top 40 blijven uitzenden

Erik de Zwart (L) en Willem van Kooten tijdens het 50-jarig jubileumfeest van de hitlijst Top 40 in 2015 Afbeelding: ANP Kippa

De Top 40 is volgende week gewoon weer te horen op Radio 538. De radiozender moet de hitlijst ook in november en december uitzenden op de FM-frequentie, besloot de rechtbank in Amsterdam.

De Top 40 verhuist in januari naar Qmusic, nadat de hitlijst ruim 25 jaar lang werd uitgezonden door 538. Die zender kondigde na het verhuisbericht van de Top 40 de komst van een nieuwe hitlijst aan, de 538TOP50, om het gat in de programmering te vullen. 538 wilde die hitlijst vanaf volgende week uitzenden op de FM-zender, de Top 40 zou dan in november en december te horen zijn via een onlinezender en DAB+, de digitale opvolger van FM. Stichting Nederlandse Top 40, onder leiding van Erik de Zwart, hoopte daar een stokje voor te steken omdat contractueel vast zou liggen dat de hitlijst op de FM-zender te horen moet zijn. Daar ging de rechter vrijdag in mee.

Twee weken geleden troffen de partijen elkaar in de rechtbank in Amsterdam. Daar betoogde Radio 538 dat Stichting Nederlandse Top 40 achter zijn rug om al langer onderhandelde met Qmusic over een overstap. De stichting sprak dit tegen en beweerde dat 538 luisteraars van de Top 40 naar het eigen nieuwe programma wil lokken.

Rectificatie
538 liet vrijdagmiddag naar aanleiding van de uitspraak weten de 538TOP50 in januari te lanceren. De nieuwe hitlijst, die wordt samengesteld op basis van streamingcijfers en door vaste luisteraars van de zender, wordt vanaf 4 januari gepresenteerd door Ivo van Breukelen. Hij praat de komende maanden de Top 40 nog aan elkaar.

Stichting Nederlandse Top 40 eiste niet alleen dat de hitlijst in de ether blijft, maar wilde ook een rectificatie. 538 zou zich in de berichtgeving rond de verhuizing van de Top 40 negatief hebben uitgelaten over hoe de lijst wordt samengesteld. De rechter oordeelde dat de zender de suggestie wekte dat "de samenstelling van de hitlijst een belangrijke factor was voor Radio 538 om de samenwerking te beëindigen", terwijl het enkel een financiële zaak was. Daarom moet 538 een rectificatie plaatsen.