Reconstructie centrum Gulpen te duur: plan uitgesteld

© Loraine Bodewes

De geplande reconstructie van het centrum in Gulpen wordt voorlopig uitgesteld. De kosten van het project lopen zo hoog op dat de gemeenteraad kiest voor een moment van herbezinning.

René Willems

De herinrichting van de Looierstraat en het verder openleggen van de Gulp was in eerste instantie begroot op zo’n 1,3 miljoen euro. Later werd duidelijk dat daar zeker drie ton bij moest. Bij de recente aan­besteding bleek echter dat de werkelijke kosten nog veel hoger uitvallen: de goedkoopste aannemer wil het doen voor 2,1 miljoen, zodat het tekort niet drie ton bedraagt, maar bijna negen ton.

BedragDat wordt de gemeenteraad van Gulpen-Wittem te gortig. De raad is vooralsnog niet bereid om zo’n enorm bedrag extra op tafel te leggen. Het college moet eerst maar eens bekijken of het toch niet anders kan.

Tijdens de raadsvergadering is deze week een motie aangenomen waarin het college wordt gevraagd om nogmaals te gaan praten met de provincie en het waterschap Limburg. Wellicht is bij die twee instanties, die al flink meebetalen aan het centrumplan voor Gulpen, toch nog wat meer subsidie te krijgen. Met name de bijdrage van het waterschap voor de werkzaamheden aan de Gulp - 275.000 euro - is de gemeente tegengevallen.

SoberTegelijkertijd moet de gemeente zelf nog eens kijken of het plan wat versoberd kan worden, zodat de kosten lager uitvallen. De kwaliteit van het werk mag daar echter niet onder leiden, benadrukt de raad.

In de tussentijd moet de bestrating van de Looierstraat wel gefatsoeneerd worden, zegt de raad. Vooruitlopend op de reconstructie hebben de nutsbedrijven daar al de nodige kabels en leidingen verlegd. De tegels liggen daardoor schots en scheef. Dat kan niet, vindt de raad unaniem: het centrum van Gulpen moet er de komende maanden wel netjes bij liggen.

Voor het herstel van de bestrating is 50.000 euro beschikbaar gesteld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee