Werkzaamheden nieuw azc Maastricht eindelijk van start

Het asielzoekerscentrum in Limmel, Maastricht op archiefbeeld.

Het asielzoekerscentrum in Limmel, Maastricht op archiefbeeld.© De Limburger

Het nieuwe, permanente azc in Sint Maartenspoort moest eigenlijk al in 2017 zijn geopend. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers koerst nu op het voorjaar van 2020.

Pascale Thewissen

In het voormalige PLEM-gebouw aan de Francois de Veyestraat in de Maastrichtse wijk Sint Maartenspoort zijn vrijdag de werkzaamheden gestart aan het nieuwe asielzoekerscentrum. Aannemer BAM plaatste bouwhekken en maakte een begin met de sanering van de aanwezige asbest in het gebouw, vlak bij de Aldi en MediaMarkt aan de Franciscus Romanusweg.

KantoorgebouwDe daadwerkelijke bouwwerkzaamheden moeten in januari volgend jaar van start gaan en duren ongeveer een jaar. Op de plek van het voormalige kantoorgebouw moet een (deels) nieuw azc verrijzen, waar straks maximaal zeshonderd mensen kunnen worden opgevangen. Het nieuwe azc in Maastricht wordt door het COA aangemerkt als één van de kernlocaties in Nederland.

In eerste instantie moest het azc langs de Maas al in 2017 opengaan. Later werd de planning bijgesteld naar augustus 2019. De vertraging was het gevolg van het (te) hoge kostenplaatje. De bouwwerkzaamheden dreigen veel duurder uit te vallen dan voorzien.

AanbestedingDe aanbestedingsprocedure leidde niet tot het gewenste resultaat. Uiteindelijk werd bouwbedrijf BAM gekozen om de werkzaamheden uit te voeren.

Volgens de laatste berichten moet de bouw van het nieuwe azc eind volgend jaar klaar zijn en kan het in het voorjaar van 2020 in gebruik worden genomen.

AntikraakHet kantoorpand van Rijkswaterstaat deed van 2000 tot 2005 ook al dienst als azc maar wordt nu geheel vernieuwd en geschikt gemaakt als permanente opvang voor een periode van minimaal vijftien jaar. Op dit moment zitten er nog tijdelijke (antikraak) bewoners. Die mogen er nog een kleine maand blijven wonen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee