België helpt door droogte getroffen boer

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© De Limburger

De extreme droogte van dit jaar levert veel boeren een fikse schadepost op. In België schiet de Vlaamse regering nu financieel te hulp. Den Haag houdt de boot nog af.

AD/ANP

De Vlaamse overheid heeft de droogte van afgelopen zomer officieel als landbouwramp erkend, meldt minister van Landbouw Joke Schauvliege. Een aantal getroffen boeren komt in aanmerking voor een schadevergoeding.

UitzonderlijkConcreet gaat het om de droogteperiode tussen 2 juni en 6 augustus van dit jaar. In die periode viel er in alle 308 Vlaamse gemeenten zo weinig neerslag, dat het Koninklijk Meteorologisch Instituut de situatie als ‘uitzonderlijk’ bestempelde. Die aanduiding vormde de eerste voorwaarde voor de erkenning als landbouwramp.

Op basis van 12.000 gerapporteerde schadegevallen heeft de Vlaamse regering het licht nu op groen gezet voor de erkenning tot landbouwramp. Boeren met bepaalde gewassen en aanplantingen komen in aanmerking voor een schadevergoeding. van maximaal 62.400 euro. De Vlaamse regering trekt er in totaal 55 miljoen euro voor uit.

"Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandeling van deze schadedossiers, zodat de uitbetalingen zo spoedig mogelijk kunnen volgen”, zegt Schauvliege.

NederlandVerkennend onderzoek van de universiteit Wageningen, in opdracht van het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, leert dat de Nederlandse boeren net zoals hun collega’s in Vlaanderen zwaar zijn getroffen door de aanhoudende droogte. Veehouders zouden dit jaar gemiddeld 25.000 euro minder inkomen hebben. Ook aardappeltelers hebben het zwaar te verduren, zo blijkt uit het voorlopige rapport.

Landbouworganisatie LTO Nederland wil dat de overheid een grondig onderzoek instelt naar de schade voor boeren als gevolg van de langdurige droogteperiode.

Voor Nederlandse landbouwbedrijven is een financiële regeling zoals die in Vlaanderen vooralsnog niet aan de orde. Zij kunnen met een verklaring wel een overbruggingskrediet bij de bank aanvragen, maakte Landbouwminister Carola Schouten in augustus al bekend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee