Elsevier: Sittard-Geleen en Beek maken economische groeispurt

© Annemiek Mommers

Als het gaat om economische prestaties en groei behoren de gemeenten Sittard-Geleen en Beek tot de sterksten van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van weekblad Elsevier.

Redactie

Het magazine publiceerde een top vijftig van economisch best presterende gemeenten.

Drie stedenIn die top vijftig staan drie steden uit Limburg. Sittard-Geleen steeg van plek 41 naar 27, Roermond zakte van 22 naar 28 en Beek steeg van 61 naar 47. Dat schrijft WijLimburg.

RapportcijferOm de economische prestaties van een gemeente te bepalen krijgt deze een rapportcijfer dat gebaseerd is op drie pijlers. Ten eerste het aantal arbeidsplaatsen en de spreiding daarvan over het aantal sectoren. Vervolgens om de toegevoegde waarde van alle arbeid en ten slotte het aantal startende bedrijven.

Sittard-GeleenIn Sittard-Geleen wordt per werkende 102.300 euro aan toegevoegde waarde (omzet minus aankoopbedrag) gecreëerd. Daarmee staat de stad op plek negen. De groei van gemeente Beek komt vooral door de toegenomen bedrijvigheid op en rond de luchthaven Maastricht Aachen Airport.

StationslocatiesUit een ander onderzoek van Elsevier blijkt dat station Maastricht Randwyck de dertiende plaats inneemt bij de top vijftig van de meest bedrijvige stationslocaties. Hier gaat het om arbeidsplaatsen per vierkante kilometer en de verdeling over verschillende sectoren. In en rondom deze stations is het een knooppunt van bedrijvigheid. Station Heerlen neemt in deze lijst de 34e positie in en Roermond plek 40.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee