Bloemen op Groene Loper moeten voor 'bijenlint' zorgen

Leerlingen van de Nutsschool strooiden afgelopen week zaden die komende zomer tot een bloemenzee moeten leiden.

Leerlingen van de Nutsschool strooiden afgelopen week zaden die komende zomer tot een bloemenzee moeten leiden.© Jonathan Vos

Leerlingen van de Nutsschool hebben zand en zaadjes gestrooid op de hoek van de Adelbert van Scharnlaan en de Groene Loper in Maastricht. De bloemen die daar uitkomen moeten ervoor zorgen dat er veel bijen op af komen, een zogenaamd bijenlint.

Sjak Planthof

In het gebied rond hoek Adelbert van Scharnlaan en de Groene Loper komen op termijn nieuwe huizen, maar voor het zover is heeft bouwbedrijf Ballast-Nedam een deel van het vier hectare grote gebied beschikbaar gesteld voor het inzaaien van bloemzaden in plaats van gras, om de bijenpopulatie een voedingsbodem te geven aan de Groene Loper.

Maastricht BijenhoofdstadNederland telt ongeveer 360 soorten bijen. Liefst 180 daarvan komen in Maastricht voor. Onze stad is daarmee ‘Bijenhoofdstad’ van Nederland. Wethouder Gert-Jan Krabbendam als bijenambassadeur: “De bloemenweelde op de toekomstige vastgoedlokaties is van tijdelijke aard, maar zal drie tot misschien wel tien jaar voedsel bieden aan talrijke wilde bijensoorten."

Omwonenden zullen nog worden uitnodigen om bijenhotels in te richten en speciale leemkisten voor de bijen te maken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee