Spelletje doen? In Essen kun je je hart ophalen

Pokémon blijft onverminderd populair bij de jonge bezoekers aan spellenbeurs Spiel in het Duitse Essen.

Pokémon blijft onverminderd populair bij de jonge bezoekers aan spellenbeurs Spiel in het Duitse Essen. © AD/Koen Verheijden

Een opvallend moment tussen de mensenmassa op bordspellenbeurs Spiel in het Duitse Essen, op ongeveer een uur rijden van Venlo en Roermond. Een man omhelst en kust zijn vrouw intens. Hij is dolgelukkig met de aankoop van een nieuwe uitbreiding van Kolonisten van Catan. Gescoord op het grootste bordspellenevenement ter wereld.

AD/Sanne Schelfaut

Wat de Stuart-diamant is voor juwelenliefhebbers of het beklimmen van de Alpe d‘Huez voor wielerfanaten, is Spiel voor fans van spelletjes. Vier dagen lang is Essen, goed te bereiken vanuit Nederland, bordspelhoofdstad van de wereld. Meer dan duizend standhouders uit vijftig landen staan op een oppervlakte van elf voetbalvelden om hun nieuwe spellen aan te prijzen. De Messe ontvangt tot en met zondag bijna 200.000 bezoekers die op zoek zijn naar het nieuwste van het nieuwste. Ook koopjesjagers komen aan hun trekken.

Keuzes makenEen catalogus van dik 300 pagina's vermeldt wie waar staat op de beurs, geen overbodige luxe voor niet weet waar te beginnen. "Zo‘n catalogus is eigenlijk nog te veel informatie. Als je gericht op zoek bent naar bepaalde spellen, doe je er goed aan om vóór je komst naar Spiel een soort shortlist te maken van wat je wilt uitproberen. Vanaf augustus geeft de organisatie een preview van welke spellen hier worden gepresenteerd. Dan kun je je keuze al bepalen. Want keuzes maken moet je sowieso. Wij ziin hier vier dagen, maar dat is nog te kort om alles te zien en uit te proberen”, aldus Jerry de Vos uit Veldhoven. Hij is lid van spellenvereniging Roll the dice en elk jaar van de partij tijdens Spiel.

Zelf spelenOp de beursvloer wordt er vooral veel gespeeld. Bezoekers, ook veel kinderen, bezetten de honderden tafels waarop de nieuwe spellen staan uitgestald. Wildlands, Carcasonne, Escape Tales: The Awakening, Camel Up of de laatste versie van kaartspel Yu-Gi-Oh, het is slechts een mini-greep uit het aanbod. Duitsland is het spellenland bij uitstek, maar de aanwezigheid van honderden Nederlanders bewijst dat het bordspel ook in ons land onverminderd populair is. "Met z'n allen aan tafel, goed glas wijn erbij en proberen je ‘tegenstander‘ strategisch te slim af te zijn. Daar kan geen digitaal spel tegenop”, vindt Bram Burgler uit Zwolle.

Volgens de kenners zijn momenteel raadselspellen het populairst. Vooral escape room-varianten doen het goed. De speldozen verdwijnen massaal in trolleys en blauwe Ikea-tassen. "Na een dagje Spiel ben je, zeker als je er voor het eerst bent, kapot. Zoveel indrukken, zoveel spellen. Je kunt dit met niets vergelijken”, aldus De Vos.

Praktische informatie:-Spiel 2018 duurt tot en met zondag 28 oktober en is te vinden in de beurshallen (Messe) in de Duitse stad Essen. Meer info: spiel-messe.com.-Openingstijden: zaterdag 10.00-19.00 uur en zondag 10.00-18.00 uur. Volwassenen betalen 13 euro entree, kinderen tot 12 jaar 7 euro.-Zo’n beetje alle aanbieders van bordspellen zijn op Spiel te vinden. Je kunt de spellen ter plekke uitproberen.-Naast spellen zijn er ook comic action-spullen te koop. -In de Top-100 van de bordspellen (Hotness) staat Wildlands op één.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee