VIDEO: Activisten bezetten bruinkool-spoorbaan

Drie- tot zesduizend demonstranten uit heel Europa doen zaterdag een poging de reusachtige bruinkoolgroeve van Hambach te bezetten. Honderden agenten proberen hen tegen te houden.

Peter Bruijns/ANP

Onder de actievoerders zijn ook 140 Nederlanders.

SamenlevingVolgens een woordvoerster van de milieuorganisatie Ende Gelände gaat het om het grootste vertoon van burgerlijke ongehoorzaamheid die ooit in het gebied rond Julich en Kerpen te zien was. "Met de actie wordt een noodkreet aan de samenleving geluid om massaal in opstand te komen tegen de fossielebrandstoffen-industrie om de urgente dreiging van klimaatchaos te voorkomen", zegt een woordvoerster van de Nederlandse delegatie. Ook richt het protest zich tegen schade die de winning van bruinkool aanricht in het landschap.

AardverschuivingenDuizenden activisten blokkeren sinds zaterdagmiddag kwart over één de spoorrails die door energiebedrijf RWE worden gebruikt om bruinkolen naar de elektriciteitscentrales te transporteren.

De Duitse politie is massaal aanwezig. Ze heeft de activisten gesommeerd het geblokkeerde spoor te verlaten. Bij Hambach is het talud erg steil en bestaat volgens de politie gevaar voor aardverschuivingen.

In de ochtend probeerden 250 activisten de groeve binnen te dringen. De politie voorkwam dat met onder meer pepperspray en wapenstokken. De hele groep werd in hechtenis genomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee