Onderbanken eert schutterstraditie met bijzondere schilderingen

© Marcel de Veen

De schutterstraditie en de paddentrek hebben sinds zaterdagmiddag een permanente beeltenis in Onderbanken.

Marcel de Veen

Met muurschilderingen op de wanden van twee viaducten brengt de gemeente dit regionale culturele erfgoed op een bijzondere manier in beeld. Het zijn volgens het college van Onderbanken muurschilderingen die zich kunnen meten met de inmiddels befaamde murals in Heerlen.

VeersjprunkDe gemeenteraad van Onderbanken besloot in 2017 om het project in gang te zetten. De thema's zijn in samenspraak met heemkundevereniging De Veersjprunk gekozen. Street Art Heerlen en Kunstencentrum Signe zorgden voor de uitvoering.

SchinveldDe afbeelding van de schutterstraditie is te zien bij het viaduct onder de N276 aan de Haagdoornweg in Merkelbeek. De paddentrek wordt geïllustreerd bij de onderdoorgang van de N274 in Schinveld aan de Merkelbekerstraat.

KoopmansGedeputeerde Ger Koopmans was zaterdagmiddag in Merkelbeek om daar de murals te bekijken. Hij deed dat in zijn hoedanigheid als president van het Oud Limburg Schuttersfeest. Hij werd daarbij vergezeld door de schutterijen St. Johannes-St. Clemens uit Merkelbeek en St. Gertrudis uit Amstenrade. Koopmans toonde zich verguld met zijn metersgrote portret.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee