‘Elf doden in synagoge VS, dader riep: Alle Joden moeten dood’

© AP

In een synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh zijn bij een schietpartij zeker elf doden gevallen, melden Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Marcia Nieuwenhuis/AD

Tegen CNN zeggen lokale autoriteiten dat ten minste tien mensen om het leven zijn gekomen. De dader riep antisemitische leuzen als: "Alle Joden moeten dood."

De dader is volgens Amerikaanse media op zijn knieën naar buiten gekropen, raakte gewond en heeft zich overgegeven. Het zou gaan om een 46-jarige blanke man, Robert Bowers. Kort voor het bloedbad postte hij op de website Gab: "Ik kan het niet aan me voorbij laten gaan en toekijken, terwijl mijn mensen worden afgeslacht. Ik heb lak aan wat jullie vinden en ga naar binnen."

Antisemitisch motiefGab is een social media platform dat opkomt voor de vrijheid van meningsuiting en nagenoeg geen restricties oplegt aan wat er geschreven mag worden.

Bronnen rond het onderzoek verklaren tegenover CNN dat zijn berichten op social media overeen komen met het motief achter de afslachting. De schietpartij vond plaats bij een synagoge in de stad, de Tree of Life Synagogue in Pittsburgh. Die stad ligt in het noord-oosten van de Verenigde Staten in de staat Pennsylvania. Buurtbewoners kregen de dringende oproep om binnen te blijven.

Onder vuurDe dader was naar verluidt ook al in een vuurgevecht verwikkeld met de massaal toegestroomde politieagenten. Die agenten zijn daarbij ook zelf onder vuur genomen. In totaal zijn er vier agenten gewond geraakt, van wie er drie neergeschoten zouden zijn. Het is nog de vraag of er onder de dienders ook doden zijn.

De politie zegt volgens de zender meerdere telefoontjes te hebben gehad van mensen die zich hebben verschanst in het joodse gebedshuis.

TrumpDe Amerikaanse president Donald Trump schrijft op twitter de situatie te volgen. "Mensen in Squirrel Hill moeten zich schuil houden. Het lijkt erop dat meerdere slachtoffers zijn gevallen. Pas op voor de schutter’", twittert hij. "God Bless all!"

De schietpartij bij een synagoge in Pittsburgh, had volgens Trump anders kunnen aflopen als het gebedshuis beter was bewaakt. "Als ze binnen bescherming hadden gehad, was de uitkomst veel beter geweest", concludeerde de president, die vervolgde dat die bescherming niet aanwezig was.

DoodstrafTrump kreeg na de dodelijke schietpartij van journalisten de vraag of hij wapenwetgeving tegen het licht wil houden. Hij liet doorschemeren daar weinig voor te voelen. "Dit heeft er weinig mee te maken", stelde de president, die meer voelt voor het aanscherpen van wetgeving rond de doodstraf. "Als mensen dit doen, moeten ze de doodstraf krijgen. En ze zouden daar geen jaren op hoeven te wachten", zei de president. "Nu gaan de advocaten en andere lui zich ermee bemoeien en duurt het weer tien jaar."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee