Wintertijd goed te merken: úrenlange regenbuien én vlokje sneeuw in aantocht

Print
Wintertijd goed te merken: úrenlange regenbuien én vlokje sneeuw in aantocht

Afbeelding: ANP

De wintertijd is zaterdagnacht ingegaan en het lijkt alsof het weer daar op inspeelt. Het is een kille zondag. En ook de komende dagen is het bijzonder fris voor de tijd van het jaar. Na alle droogte deze zomer kunnen we onze borst nat maken voor serieuze regenbuien.

Zaterdagnacht kwam het op verschillende plekken in het land al tot vorst. Ook zondagochtend weet het kwik nog niet te stijgen. De temperatuur blijft hangen rond de 3 tot 5 graden. Vanmiddag krijgen we wel wat zonnige momenten. Meteoroloog Marco Verhoef: "Vanmiddag is het een graad of 6 à 7 als daar windkracht 4 à 5 bijkomt, kan dat een gevoelstemperatuur opleveren van ongeveer 1 graad.’’

Vanuit het zuiden komt er vandaag steeds meer bewolking opzetten. "Vannacht kan er een spatje regen vallen en misschien komt het zelfs wel tot een vlokje natte sneeuw in de Limburgse heuvels”, vult collega-meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza hem aan.

Heel veel neerslag
Ook maandag overheerst de bewolking, met ’s ochtends wat lichte neerslag. De rest van de dag blijft het grotendeels droog. ’s Avonds kan het wel weer gaan regenen. Dat vormt een opmars voor dinsdag, dan krijgen we te maken met gure herfstdag met regen en een stevige wind. "Een lagedrukgebied trekt vanuit Duitsland ons land binnen, die gaat dinsdag voor heel veel neerslag zorgen”, aldus Klaassen. 

Dat beaamt Verhoef. "Dinsdag is de kans best groot dat er op veel plaatsen zo’n 30 millimeter gaat vallen. Dat zijn hoeveelheden die we al lange tijd niet meer hebben gehad in Nederland.’’ Voor meer dan 30 millimeter moeten we terug naar 5 op 6 september. "Toen viel er op het 3-provinciën-punt van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht zelfs tegen de 50 millimeter regen,’’ weet Verhoef. 

De droogte is daarmee volgens hem en het KNMI nog niet meteen voorbij. "Het kan nog maanden duren voor de grondwaterstanden weer normaal zijn. Ook de rivierafvoeren zijn nog laag, met op de Waal, IJssel en Lek beperkingen voor de scheepvaart. Enkele waterschappen hebben nog een beregeningsverbod.”

Sneeuw
In de westelijke helft van het land wordt dinsdag de meeste regen verwacht. In de Limburgse heuvels valt in de vroege dinsdagochtend misschien ook nog een vlok natte sneeuw. "Het gaat urenlang regenen. ‘s Ochtends is het al nat en pas in de loop van de nacht naar woensdag wordt het op de meeste plaatsen droog”, stelt Klaassen. "Met de depressie boven onze pet wordt het overigens niet veel warmer dan 7 tot 9 graden en voor het gevoel is het in de wind nog een paar graden kouder.”

Woensdag en donderdag wordt het weer rustiger in het land en gaat de temperatuur omhoog. Klaassen: "De maxima liggen vanaf woensdag rond zo’n 13 graden. Helemaal droog blijft het waarschijnlijk niet want randstoringen die over het Verenigd Koninkrijk trekken zorgen soms voor wat lichte neerslag. Droge perioden zullen echter overheersen en de zon laat zich geregeld zien.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →