‘Opdoeken Artamuse kost ruim miljoen per jaar’

Protest van het personeel van Artamuse tijdens een eerdere hoorzitting.

Protest van het personeel van Artamuse tijdens een eerdere hoorzitting. © Ermindo Armino

De bezuiniging van 1 miljoen euro die het stadsbestuur van Sittard-Geleen muziek- en dansschool Artamuse wil opleggen, betekent niet alleen onherroepelijk het einde van deze regionale cultuurorganisatie. Een ontmanteling of faillissement zadelt de fusiestad en buurgemeenten ook op met torenhoge kosten.

Laurens Schellen

Die scherpe waarschuwing geeft interim-directeur Sjra Laeven van Artamuse aan het adres van B en W en gemeenteraad van Sittard-Geleen.

In een lange en gepeperde brandbrief geeft Laeven opnieuw te verstaan dat zijn organisatie en de 45 medewerkers nog steeds ‘verbijsterd en overrompeld’ zijn door de collegeplannen. Zeker in de wetenschap dat Artamuse de voorbije jaren bij elkaar opgeteld al voor bijna 5,5 ton aan lokale subsidies is gekort en de (per 2015 geplande) samensmelting met gemeentelijk cultuurbedrijf De Domijnen ondanks harde afspraken niet van de grond is gekomen.

KritischIn een kritisch en cijfermatig onderbouwd betoog drukt de Artamuse-baas de lokale politiek op het hart zich nog eens grondig te bezinnen op de voorgenomen bezuinigingsmaatregel. Nog afgezien van de educatieve kwaliteiten en culturele betekenis van de instelling voor stad en regio wijst Laeven op de grote financiële gevolgen van een ontmanteling.

Alleen al de ww-verplichtingen voor het personeel becijfert hij op meer dan een miljoen euro per jaar. Daarnaast loopt de armlastige fusiestad jaarlijks nog eens meer dan 170.000 euro mis aan huurinkomsten van gemeentelijke panden die Artamuse nu nog betrekt, zo waarschuwt Laeven. De gemeenteraad van Sittard-Geleen buigt zich komende maand over de omstreden bezuinigingsplannen.

Lees ook: Miljoen geschrapt: verbijstering en paniek bij personeel Artamuse

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee