Svitolina zet met zege bij WTA Finals kroon op perfecte week

Elina Svitolina kan het niet geloven, maar ze heeft toch echt de WTA Masters gewonnen.

Elina Svitolina kan het niet geloven, maar ze heeft toch echt de WTA Masters gewonnen. © Reuters

Ze kwam in haar carrière bij de Grand Slam-toernooien nog nooit verder dan een kwartfinale, maar Elina Svitolina is sinds zondag wel de nieuwe ‘wereldkampioene’.

Redactie

De tennisster uit Oekraïne, die Kiki Bertens uit de eindstrijd hield, versloeg in de finale van de WTA Finals (het officieuze WK) de Amerikaanse Sloane Stephens in drie sets: 3-6, 6-2, 6-2.

Svitolina, in Singapore als zesde geplaatst en de nummer acht van de wereld, bekroonde in Singapore een geweldige week, waarin ze vijf duels ongeslagen bleef. Ze kwam tegen Stephens bovendien terug van een achterstand van 1-0 in sets.

VoortvarendStephens begon voortvarend en had na een klein kwartier al een 3-0 voorsprong. In de zes daaropvolgende games behielden beide speelsters hun servicegames. Svitolina werd echter steeds taaier en de foutenlast van Stephens nam toe. Stephens, dit jaar finaliste op Roland Garros, richtte zich nog even op, maar na twee uur en 23 minuten was de zege van Svitolina een feit. Voor de 24-jarige Svitolina is het de grootste prijs uit haar loopbaan. Op een grandslamtoernooi is ze nog nooit voorbij de kwartfinales gekomen. Door de zege passeert Svitolina Stephens op de wereldranglijst: vierde om zesde plaats. Kiki Bertens bleef ondanks haar halvefinaleplaats negende op de wereldranglijst.

Ruim twee miljoenSvitolina verloor net als Stephens geen partij in de groepsfase. Ze boekte vier van haar vijf zeges in drie sets. Ze mag 2.360.000 dollar (ruim twee miljoen euro) bijschrijven op haar bankrekening. Met de WTA Finals werd het tennisseizoen afgesloten. Op 10 en 11 november staat nog de finale van de Fed Cup gepland: Tsjechië-Verenigde Staten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee