Parcoursbouwer winnaar LK veldrijden: 'Limburgse trui moet gezien worden'

Met overmacht won veldrijder Daan Bongers (34) uit Baarlo zondag het Open Limburgs Kampioenschap. Hij organiseerde de wedstrijd, zette het parcours uit, maar was bovenal de sterkste in de bossen in het Venlose Schaapsdijkpark.

Maikel Suilen

Breeduit lachend staan Daan Bongers en Edwin Raats na afloop het parcours te evalueren. Ze zijn in afwachting van de huldiging, waarbij ze allebei de bloemen in ontvangst mogen nemen als winnaars bij respectievelijk de amateurs en masters (40+).

“Het was een mooie, uitdagende ronde”, complimenteert Raats parcoursbouwer Bongers, als organisator van het Open Limburgs Kampioenschap zegevierde in zijn eigen wedstrijd. Die neemt de lofuiting dankbaar in ontvangst. Zelf had hij ook genoten van de ruim 2600 meter lange baan door het Venlose Schaapsdijkpark.

Zware ronde“Het is een zware ronde, met veel beklimmingen en weinig momenten om te herstellen. Een kampioenschap waardig. Ik weet natuurlijk hoe de bochten lopen en waar ik moet schakelen. Dat is een wel een klein voordeel, maar niet doorslaggevend.”

Tussen de omlaag dwarrelende herfstbladeren manoeuvreert Bongers behendig door de krappe bochten. Sterk bergop fietsend, gedurfd in de afdalingen. Per ronde neemt hij meer afstand van achtervolgers Luuk Nissen en Christian Miessen.

Gekneusde ribVooraf werd er een spannende strijd verwacht tussen met name Bongers uit Baarlo en Roermondenaar Nissen. Laatstgenoemde schreef vorige week de derde wedstrijd van de Toma Cup op zijn naam. Bongers was afwezig wegens een gekneusde rib. “Ik heb een week niet kunnen fietsen. Woensdag ben ik voorzichtig begonnen met trainen. Ik had nog wel pijn, maar door de adrenaline was het draaglijk.”

In Venlo, de vierde koers van de competitie, wordt naast de punten voor het klassement ook gestreden om het wielershirt met de Limburgse leeuw op de borst. Nieuw is dat alleen renners die dit seizoen in minimaal drie wedstrijden aan de start stonden in aanmerking komen voor de provinciale titel. Het moet voorkomen dat een eliterenner zomaar even de trui komt ophalen, zoals de Duitser Marvin Schmidt vorig seizoen deed. “Je ziet de trui vervolgens niet meer terug in de competitie”, zegt Bongers. “Dat vind ik niet kunnen. De Limburgse trui moet gezien worden, dat is belangrijk.”

MoegestredenVol trots hijst Bongers het tricot over zijn schouders, nadat hij na ruim vijftig minuten en zeven ronden als eerste over de finish komt. Moegestreden en met de mond opengesperd passeert hij de streep. Hij is diep moeten gaan. “Maar dat is juist het mooie aan veldrijden”, zegt hij tevreden.

Voldaan laat hij zich in een stoel zakken, met zijn zoon naast hem. Lachend: “Misschien win ik volgende week wel de Europese titel in Rosmalen. Dan zien we de Limburgse trui ook niet meer terug.”

Anouk Reen uit Eindhoven greep de Limburgse titel bij de vrouwen. Bij de junioren zegevierde Freek Bouten uit Blerick. Bij de mountainbikers was Gody Jacobs uit Urmond de sterkste. Hij finishte bijna twee minuten voor Stef Hendriks uit Haelen. Luuk van Helden uit Vlodrop eindigde als derde.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee