Sombere dag in Limburg: regenval en harde windstoten

Print
Sombere dag in Limburg: regenval en harde windstoten

Afbeelding: ANP

Limburg krijgt dinsdag te maken met een depressie. Het gaat regenen. Daarnaast kunnen er harde windstoten voorkomen.

In de Limburgse heuvels kan natte sneeuw vallen, al is niet de verwachting dat deze blijft liggen. Volgens meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza moeten we niet raar opkijken als er records worden gebroken. 

Vanuit het zuidoosten trekt een lagedrukgebied over Nederland. Het zal koers zetten naar de Noordzee, waar het dinsdagavond aan komt. "Het is een actieve depressie die zondag en maandag al voor heel veel neerslag en overlast in het Alpengebied heeft gezorgd”, vertelt Klaassen. 

Urenlange regenval
Het gaat urenlang regenen en er wordt veel wind verwacht. In heel het land wordt zo’n 20 tot 30 millimeter regen verwacht.

Het gebeurt niet zo vaak dat er een zuidoostenwind over Nederland raast. Rond een lagedrukgebied trekt de wind altijd aan en dat is dinsdag dus ook het geval. Klaassen: "Aan zee kan het zelfs stormachtig worden met windkracht 8. Er zijn ook zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur.” 

Geleidelijk herstel
Woensdag trekt de depressie verder naar het noorden en keert de rust  terug. De wind gaat uit een zuidelijke richting waaien en de aangevoerde lucht wordt zachter. "De temperatuur gaat oplopen naar 12 tot 14 graden. Misschien zelfs een graadje meer in Limburg", verwacht Klaassen. "Er zal zon zijn en af en toe regen en wolkenvelden.”

Komende week en in het weekend blijft het wisselvallig. Klaassen: "Helemaal droog blijft het waarschijnlijk niet, want randstoringen die over het Verenigd Koninkrijk trekken, zorgen soms voor wat lichte neerslag. Droge perioden zullen echter overheersen en de zon laat zich geregeld zien.”

Bekijk hier de actuele weersverwachting in Limburg