Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

De biet: ooit een suffe armeluisknol, nu super trendy

In de Historische Groentehof van Jac Nijskens in Beesel staan bieten in alle kleuren gemoedelijk langs elkaar. Ooit werd de groente weggezet als armeluisvoedsel, inmiddels wordt-ie omarmd door bebaarde hipsters. Afbeelding: Stefan Koopmans

Reuver / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren / Beesel -

De biet is terug. Dankzij hippe smoothies, carpaccio’s, bietenijs en zelfs bonbons van rode biet heeft de oh zo verguisde knol afgerekend met zijn suffe verleden. Klassiek rood geldt nog steeds als dé dresscode, maar ze zijn er ook in wit, geel en zelfs met vrolijke streepjes.

Laten we er niet omheen draaien, er zijn héél goede redenen om geen rode bietjes te eten. Te beginnen met de smaak uiteraard. Want daarover lopen de meningen behoorlijk uiteen. Wat een warme aardse toon is voor de een, is een uitgesproken moddersmaak voor de ander. Geosmine heet het stofje dat rode bieten die zweem van een versgeploegde akker geeft en daarmee de aardbol heeft verdeeld in bietenfans en -haters. En dan die kleur! Want leuk hoor, dat purperrood. Maar een ramp voor je ...