Mega-cokezaak: drie van vier verdachten vrijuit

Print
Mega-cokezaak: drie van vier verdachten vrijuit

Afbeelding: Istock

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Het gerechtshof in Den Bosch heeft drie van de vier verdachten vrijgesproken van betrokkenheid bij de invoer van 1675 kilo cocaïne in 2007. De overige verdachte, Willy de W. uit Weert, werd veroordeeld tot 30 maanden cel.

Het kwartet werd verdacht van medeplegen dan wel medeplichtigheid van de smokkel van enorme hoeveelheden drugs van Costa Rica via Rotterdam naar uiteindelijk Weert. De coke zat verstopt in een lading koffie.

De zaak dateert alweer van elf jaar geleden. Veroordelingen door de rechtbank werden eerder vernietigd door het gerechtshof. De Hoge Raad verwees die uitspraken weer terug naar het Hof in Den Bosch.

Vrijspraak
Het Hof is van mening dat de verdachten Samir H. uit Roermond, Mat G. uit Roermond en Andries K. uit Eindhoven weliswaar hebben geholpen bij het invoeren van de lading, maar dat ze niet wisten dat de container coke bevatte. In het geval van Willy de W. werd medeplegen wel bewezen geacht. De overschrijding van de redelijke termijn werkte strafverlagend. Het OM had eerder nog celstraffen van 3,5 tot 4,5 jaar geëist.

Sleutelfiguren
De twee sleutelfiguren van de megasmokkel, John H. uit Weert en Marc S. uit Maastricht, hoefden zich niet te melden voor het Hof. Allebei zijn ze spoorloos. Hun zaken lopen formeel nog bij de Hoge Raad. 

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje