‘Alternatieve begroting’ Venlo: subsidies sport en cultuur niet schrappen

Print
‘Alternatieve begroting’ Venlo: subsidies sport en cultuur niet schrappen

Afbeelding: iStock

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Arcen / Blerick / Tegelen / Velden / Belfeld - De Venlose oppositie komt met een alternatieve begroting waarbij bezuinigingen op sport en cultuur worden geschrapt. Partijen CDA, VVD, PVV en D66 presenteren het alternatief in de aanloop naar de begrotingsbehandeling die donderdag van start gaat.

CDA-fractievoorzitter Tom Verhaegh stelt dat de door het gemeentebestuur opgestelde begroting "desastreus is voor de samenleving.”

Maatregelen
Daarom willen de vier oppositiepartijen dat de bezuinigingen op sport- en amateurcultuur, het Kunstencentrum en verhoging van de huur voor de binnen- en buitensportaccommodaties niet doorgaan. Ook moet zwembad De Wisselslag in Blerick openblijven tot 1 januari 2021 en vinden de partijen dat het college snel onderzoek moet doen naar mogelijke nieuwbouw.

Armoedebeleid
Om dat te betalen, halen de oppositiepartijen met name geld weg bij het armoedebeleid. Ze vinden dat daar tot oplopend zes ton op bespaard kan worden zonder dat dit mensen treft. Ook vinden de partijen dat de uitgaven aan zorg niet mee hoeven te stijgen met de inflatie, de gemeente een kleine drie ton op de eigen organisatie kan besparen, Museum van Bommel van Dam wat kan inleveren en de verlaging van de hondenbelasting moet worden teruggedraaid.

CDA, VVD, PVV en D66 kunnen zich er in vinden dat het gemeentebestuur ingrijpt om de financiën weer op orde te krijgen. "We staan achter dat doel”, zegt René Dings (VVD). "Maar we moeten niet afbreken waar we sterk in zijn: het verenigingsleven.”

‘Open gespreksdocument'
De oppositiepartijen laten weten dat de alternatieve begroting een ‘open gespreksdocument is’ waar ze met de coalitiepartijen over in gesprek willen.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje