Bedenkingen bij plan voor Park Lichtenberg in Weert

Print
Bedenkingen bij plan voor Park Lichtenberg in Weert

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy - Een discussie voor de bühne. Want hoewel gemeenteraad en wijkraad Rond de Kazerne hun bedenkingen hebben, ligt het al vast hoe Park Lichtenberg eruit komt te zien.

Wijkraad Rond de Kazerne heeft kritiek op het plan voor Park Lichtenberg in Weert-West. Volgens de raad verandert er aan het gebied tussen de Nelissenhofweg, Kazernelaan, Voorhoeveweg en Diesterbaan bitter weinig en dienden de nieuwe poorten van Cortenstaal bij de ingangen slechts als windowdressing.

Nieuw plan
Van het oorspronkelijke ‘plan Verbeek’ voor Weert-West is weinig meer over, constateert de wijkraad. Daarin was onder meer sprake van een wandel- en fietspadenstructuur, een parkachtige inrichting, diverse groenelementen, verkeersluwe ‘hoofdweg’ (de IJzeren Manweg, red.) en waterpartijen, stelt de wijkraad. Daar blijft in het nieuwe plan niet veel van over, vindt hij. Op de IJzeren Manweg komen oranje stroken voor de fietsers, wandel- en ruiterpaden worden achter een heg langs deze weg gesitueerd, er worden drie kleinere groenpleintjes aangelegd en er komen drie oud ijzeren poorten. De raad vindt verder dat hij te weinig bij het opstellen van het plan betrokken is.

De Stichting Provisus, een van de grondeigenaren in Weert-West, concludeert eveneens dat er niet veel verandert in het gebied. "Maar we zijn tevreden over het plan zoals het er nu uitziet", zegt Gilion van Lierop, voorzitter van Provisus.

Volgens wethouder Wendy van Eijk waren er twee redenen om het plan Verbeek te versoberen. Op de eerste plaats omdat er minder geld beschikbaar was voor het plan en op de tweede plaats omdat niet alle benodigde grond gekocht kon worden om dat plan uit te voeren.

Inrichting
Ook de politiek in Weert heeft bedenkingen bij het plan. Met name de inrichting van de IJzeren Manweg riep tijdens de vergadering van de commissie Ruimte vraagtekens op. Daarbij werden voorstellen voor een fietsstraat (waar de auto slechts te gast is) en het instellen van eenrichtingsweg gedaan om de verkeersveiligheid te verhogen.

Volgens Van Eijk had het college van burgemeester en wethouders het gepresenteerde plan al vastgesteld en hoeft de gemeenteraad 14 november alleen zijn toestemming te geven voor het weghalen van zinkassen in een deel van het gebied. Kosten: één ton.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →